2024. Május 22. szerda
1 . oldal
Mit tegyünk, ha félrenyelt a gyermek?
Az ünnepi léggömbök, a pattogatott kukorica és a koktélvirslik mind a kisgyermekek születésnapjainak részei – ám egyúttal ezek jelentik a legnagyobb fulladásveszélyt is.

Nemrég egy hároméves új-zélandi kisfiú a születésnapi partiján félrenyelt egy koktélvirslit. Bár mind a szülei, mind a szakemberek mindent megtettek, a kisfiút nem tudták megmenteni. A Hawke's Bay kórház klinikai gyermekgyógyászati igazgatója, Dr. Philip Moore állítása szerint 100-ból egy fulladásos eset végződik halállal.

kisgyermek lufikkal, fulladás

Az új-zélandi Egészségügyi Minisztérium statisztikái beszámoltak a légutakat elzáró tárgyak és ételek miatt bekövetkező halálesetek számáról: 2002-ben 20, 2004-ben 15, 2003-ban pedig 14 esetben okozott halált a fulladás.

Az új-zélandi Szent János Egészségügyi Szervezet szerint a fulladással végződő halálesetek 30%-át a következők okozzák:
-leeresztett, kilyukadt léggömbök,
-mogyoró,
-üveggolyók/golyók,
-pattogatott kukorica,
-apró játékalkatrészek,
-hot dogok/koktélvirslik.

A Szent János orvosi tanácsadója, Dr. Tony Smith hozzátette: „A pénzérmék szintén nagy veszélyt jelentenek". A gyerekek megfulladása azonban olyan ritka, hogy a szülők engedhetik a piciket lufikkal játszani, de ha kilyukadtak, ki kell dobni azokat! A játékokon szereplő figyelmeztető feliratokat komolyan kell venni, vagyis ami nem ajánlott 3 éves kor alatt, mert a gyermek az apró alkatrészeket lenyelheti, akkor tartsuk be ezt a szabályt! Természetesen nem kerülendő sem a koktélvirsli, sem a pattogatott kukorica, hiszen nagyon-nagyon ritkán származik belőle baj.

Mit tegyünk, ha félrenyelt a gyermek?

Mindenki „nyelt már félre”, s az elakadt falattól köhögve, levegő után kapkodva többnyire sikerül megszabadulni. Különösen a habzsolva faló kamaszok körében fordul elő a félrenyelés. A gyermek (vagy felnőtt) ilyenkor sem lenyelni, sem visszajuttatni nem képes a falatot, arca eltorzul, nem kap levegőt, rémült lesz, segítséget vár.

A hátba veregetés, vízzel itatás tilos, csak árthatunk vele. A hátba ütögetés azért nem tanácsos, mert a falat még rosszabb helyzetbe fordulhat, ha vizet adunk, akkor pedig a félrenyelt étel megdagadhat. Mindkét esetben még nagyobb veszélybe sodorjuk a bajbajutottat.

A biztos segítség nagyon egyszerű, ha ismerjük a Heimlich-manővert:

1. Állítsuk fel a fuldoklót.
2. Öleljük át hátulról, és a rekeszizom magasságában (közvetlenül a bordák alatt, a gyomor tájék körül) kulcsoljuk össze a két kezünket.
3. Gyors és erőteljes mozdulattal rántsuk magunk felé a bajba jutottak, majd engedjünk a szorításon.
4. Ritmikusan ismételjük néhányszor.

A bennrekedt falat hamarosan távozik, szabaddá válik a légzés. Továbbra is figyeljünk azonban, mert a balesetet szenvedettnek a falat távozása után néhány másodperccel már tudnia kell beszélni és köhögni, ami jelzi, hogy valóban szabadak a légutak. Ha a légzés szabályos és a páciens nyugodtnak tűnik, de nem beszél, hívjunk orvost, mert lehet, hogy a fuldoklás miatt sokkos állapotba került, aminek ellátására csak orvos képes.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés