2022. Október 01. szombat
Amerikai gyerekorvosok az egyik hagyományos amerikai étel, a hot dog „áttervezését” szorgalmazzák, mert érvelésük szerint jelenlegi formájában gyerekek fulladásos halálát okozhatja.

A hot dog veszélyeire korábban már táplálkozástani szakértők is figyelmeztettek, magas zsír- és nátriumtartalma, valamint a benne lévő tartósítószerek miatt. Gyerekorvosok emellett azt is fontosnak tartják, hogy a népszerű gyorsétel előre csomagolt változatain feltüntessék: fulladást okozhat csecsemőknél és gyerekeknél.

hot dog, fulladás

A Gyerekorvosok Amerikai Akadémiája ennél is tovább megy: szerintük a fulladásveszély csökkentéséhez a hot dog mérete, alakja és szerkezete is átalakításra szorul. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban évente több mint 10 ezer 14 év alatti gyerek kerül kórházba étel által okozott fulladás miatt, 77-en közülük meghalnak. A halálesetek 17 százalékáért a hotdogevés felelős.

Az amerikai termékbiztonsági felügyelet sok játéknál előírja, hogy fel kell tüntetni rajtuk: fulladást okozhatnak 3 éves kor alatt. Ilyen előírás ételek esetében azonban nem létezik.

Janet Riley, az országos hot dog és virsli tanács elnöke nem tartja szükségesnek az orvosok által követelt figyelmeztető feliratot. Szerinte a szülőknek kellene jobban megtanítani, hogy mi okozhat fulladást. Mint elmondta, a boltokban kapható hot dogok több mint felén, a csomagoláson egyébként is szerepel az a tanács, hogy a szülők vágják falatokra, ha kisgyerekeknek adják.

Vannak olyan gyerekorvosok – köztük Alan Greene, a csecsemők helyes táplálásáról szóló könyv szerzője –, akik nem támogatják a hot dog módosítását. Szerinte legkevésbé az édességeket és az értéktelen ételeket kellene „áttervezni”, és vonzóbbá tenni a gyerekek számára, tekintve, hogy milyen nagy szerepük van a gyerekek elhízásában.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés