2024. Június 24. hétfő
Egy patkányokon végzett ausztrál kutatás kimutatta, hogy a gyorséttermi ételek függőséget okozhatnak, ami megmagyarázza, miért olyan nehéz sokak számára, hogy változtassanak a szokásaikon.  

Azok a patkányok, amelyek bőségesen ehettek zsíros és cukros ételeket, két hónap alatt jelentős súlyt szedtek fel, és „szorongani” kezdtek, ha lecserélték az ételüket. A Dél-Ausztráliai Egyetem kutatása során a kísérleti állatok inkább éhen maradtak, semhogy áttértek volna egy egészségesebb összetételű szárazeledelre.

gyorsételek, függőség

„Úgy tűnik, hogy a gyorsételek iránti vágyuk felülírta az éhségérzetüket, és inkább semmit sem esznek, minthogy a másik táplálékra fanyalodnának”– mondta Zhi Yi Ong PhD-hallgató.

Később, amikor a patkányok étrendjét szárazeledelre váltották, a gyorséttermihez hasonló ételt fogyasztó patkányok lényegesen többet szaladgáltak, mint amelyek végig ugyanazt az ételt fogyasztották, ami arra utal, hogy megnőtt a szorongás-szintjük.

„Valószínűleg gyorsétel-megvonásban szenvedtek – mondta Ong. – Feltételezzük, hogy fogyasztásuk leszabályozza az agy önjutalmazó köreit, azaz csökkenti azok érzékenységét. Így ha valaki túl sokat fogyaszt belőlük, egyre többet és többet kell ennie ahhoz, hogy ugyanazt az örömérzetet elérje.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés