2024. Június 23. vasárnap
A túl sok gyorsételt, például hamburgert fogyasztó gyerekeknél nagyobb a valószínűsége az asztma és a zihálás kialakulásának. Ugyanakkor a gyümölcsökben és halakban gazdag étrend viszont csökkenti a kockázatot – derült ki egy átfogó nemzetközi kutatásból.

Német, spanyol és brit szakemberek 20 országban 50 ezer, 8 és 12 év közötti gyerek étkezési szokásait feltérképezve találtak kapcsolatot az étkezés minősége és az asztma között. A kapcsolat azokban a fejlett országokban a legerősebb, ahol az étrendben gyakran szerepelnek gyorséttermi fogások.

asztma, gyorsétel

A húsban gazdag táplálkozás önmagában nem rejti magában az asztma veszélyét, a gyakori, legalább heti háromszori hamburgerezés viszont összefüggésben áll más életviteli tényezőkkel, amelyek viszont már fokozhatják az asztma kockázatát – olvasható a Thorax című brit tudományos folyóiratban közölt tanulmányban.

A gyorséttermi szendvicsek más életmódbeli és környezeti faktorokkal, így az elhízással és a mozgáshiánnyal járnak kéz a kézben – fogalmazott Gabriele Nagel, a németországi Ulm egyetemén működő epidemiológiai intézet munkatársa, a kutatás vezetője.

Ugyanakkor „biológiailag megbízható” jelek utalnak arra, hogy az egészségesebb táplálkozásnak pozitív hatásai vannak. A gyümölcsökben és zöldségekben lévő antioxidánsok, valamint a halakban található, gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsav egyaránt segíthet a betegség elkerülésében. A C-vitaminban gazdag ételekről például úgy vélik, szerepet játszanak a tüdő jobb működésében és az asztmás tünetek ritkulásában.

A probléma súlyát jelzi, hogy Nagy-Britanniában 1,1 millió gyereket kezelnek asztmával, míg az Egyesült Államokban ez a leggyakoribb krónikus gyerekbetegség, 10 millió diagnosztizált gyerekkel.


Forrás: MTI
2010. 06. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés