2024. Július 22. hétfő
Súlyosabb agysérülés után legalább tíz évig nagy az epilepszia kockázata – közölték dán kutatók a Lancet című orvosi szaklapban.

Enyhe agysérülés vagy koponyacsonttörés esetén megkétszereződött, komolyabb sérülésnél hétszeresére nőtt a pácienseknél az epilepszia kockázata – állapította meg Jakob Christensen, az aarhusi egyetemi kórház munkatársa és kutatócsoportja.

agysérülés, epilepszia

A tanulmányban egy nemzeti nyilvántartás adatait elemezték, amely az 1977 és 2002 között Dániában született 1,6 millió fiatal körében előfordult traumás agyi sérüléseket és epilepsziás eseteket rögzíti. Az adatok szerint a traumás agysérülés által okozott nagyobb epilepsziakockázat tíz éven túl is fennmaradt, főként a 15 év fölöttieknél.

A kutatók azt javasolják, hogy a poszttraumás epilepszia megelőzésére az agyi sérülések után még évekig alkalmazzanak gyógyszereket, illetve kövessék a páciensek tüneteit.

A rohamokban támadó epilepszia jelenleg nem gyógyítható, ám gyógyszerekkel karbantartható, noha utóbbiaknak is lehetnek súlyos mellékhatásai.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés