2024. Április 15. hétfő
Fájdalomkezelő kisokos címmel jelentette meg új közös kiadványát a Bethesda Gyermekkórház és a Móra Könyvkiadó; az alapvetően szülőknek szóló könyv a rendszeres, visszatérő fájdalommal küzdő fiataloknak és családjaiknak nyújt támogatást abban, hogy van kiút a krónikus panaszok mindennapos útvesztőjéből.
A könyvbemutatón Velkey György János, a kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a kórháznak és a kollégáinak nem csak a gyógyítás a célja. Az is szempont, hogy a betegek hogyan érzik magukat a kezelés alatt.
Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a gyerekek 4-8 százaléka él krónikus fájdalommal, amely különbözik az akut, baleseti fájdalomtól. Hangsúlyozta: a kötet célja, hogy minél kevesebb gyermeknek, tinédzsernek kelljen gyógyszert szednie.Fájdalomcsillapítási kisokos
A könyv egyik szerzője, Varga Zsófia Katalin elmondta, hogy szerkesztőtársával, Majos Jánossal azt mutatják be, miként lesz egy heveny fájdalomból krónikus fájdalom. Tanácsokat adnak például a fej- és hasfájással kapcsolatban, mikor érdemes azokkal orvoshoz, pszichológushoz fordulni, milyen mozgás- és relaxációs formák segíthetnek.
Török Ágnes, a Móra Könyvkiadó edukációs projektvezetője kiemelte, hogy a kiadó elkötelezett a szülők és gyermekek segítésében, a társadalmi felelősségvállalásban, és fontos a kiadó számára, hogy olyan hiteles intézményekkel dolgozzon együtt, mint a Bethesda Gyermekkórház.
A kiadvány ajánlójában egyebek között azt írták, a Bethesda Gyermekkórház orvosokból, pszichológusokból, gyógytornászokból és ápolókból álló fájdalomkezelő csapata csaknem tízéves munka után döntött úgy, hogy "egy magyar nyelvű önsegítő kiadványban foglalja össze azokat a legújabb ismereteket, amelyek a szülőknek és betegeknek segítségükre lehetnek a fájdalommal való jobb megküzdésben".
A kalauzban "megküzdési stratégiák, konkrét tippek, gyakorlati példák segítik a családokat a fájdalom kezelésében. A kalauz nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést, de célja segítséget nyújtani a különböző kezelések közötti eligazodásban".
Forrás: MTI
2023. 10. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés