2024. Február 26. hétfő
Mikor forduljon orvoshoz? -  Vérzés és fájdalomcsillapítás -  A helyes sebkezelés menete -  A sebgyógyulást segítő tényezők -  A hegkezelés is fontos -Contractubex® Gel – a klasszikus
Sebnek nevezzük a bőrünkön megjelenő folytonossági hiányt. A köznyelv inkább a vérzéssel járó sérüléseket, sebesüléseket nevezi sebnek. Valójában ahány seb, annyiféle.

A sebek igen változatosak lehetnek. A seb keletkezése szerint lehet metszett, vágott, szúrt, lőtt, zúzott, harapott, szakított, repesztett, esetleg horzsolt sebről beszélni. Ezen kívül a seb kialakulhat égés, fagyás, sugárzás, sav vagy lúg hatása következtében is (lásd még: Marószer okozta sérülések).

A seb lehet heveny (akut) vagy idült (krónikus). Azokat a sebeket nevezzük krónikus sebeknek, amelyek legalább 6 hete nem gyógyultak.

Kötszerek seb

Mikor forduljon orvoshoz?

A legtöbb esetben a kis sérüléseket otthoni körülmények között elegendő ellátni, maguktól meggyógyulnak.

Az alábbi esetekben azonban érdemes orvoshoz fordulni:

• ha a seb mély, például szúrt sérülés esetén minden esetben, illetve, ha a vérzésnyomás ellenére sem csillapodik;

• ha a szennyeződést nem sikerült eltávolítani a sebből;

• ha a sebben idegen test vagy szennyeződés található;

• ha a keze sérült súlyosabban;

• ha a vágás az ízületig hatolt;

• ha a seb pár milliméternél mélyebb, vagy nagyobb szövethiány keletkezett, így a sebszélek egyesítésére öltésre vagy sebzáró ragasztóra van szükség;

• ha a sérülés a szemet, a szem környékét vagy a szemhéjat érinti;

• ha a seb kinézete, állapota változik, például bepirosodik, duzzadtabbá válik, erősödik a fájdalom;

• ha a sebhez láz is társul;

• harapott seb esetén minden esetben orvoshoz kell fordulni;

• ha a seb földdel, nyállal vagy szennyezett vízzel érintkezett (ilyenkor nagyobb az esélye a tetanusz, illetve a veszettség kialakulásának);

• ha a seb nehezen vagy nem gyógyul.

A bőr rétegeit áttörő harapott seb esetén mindig forduljon orvoshoz!

Cukorbetegség esetén mindenféleképpen keressen fel egy orvost, hiszen ebben az esetben a sebek nehezebben gyógyulnak és könnyebben elfertőződhetnek!

A sérülések szakszerű ellátása érdekében keresse fel a területileg illetékes sebészeti vagy traumatológiai ügyeletet. Súlyos sérülés esetén hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Vérzés és fájdalomcsillapítás

Amennyiben nagyfokú vérzést tapasztal, mihamarabb meg kell állítani azt. Ehhez használjon egy tiszta ruhadarabot vagy kötszert, és gyakoroljon enyhe nyomást a sebre. Ha a kötszer átitatódott, tegyen rá még egy réteget, de ne távolítsa el az átitatott réteget!

Ha a seb a felső végtagon van, tartsa a karját a feje fölé. Alsó végtag esetén feküdjön le, és a lábát emelje a magasba. Ezekkel a gyakorlatokkal némileg csökkenthető az érintett végtag ereiben a nyomás, ami segíti a vérzés csillapítását és elállítását.

A sérülést követő fájdalom olykor akár olyan mértéket is ölthet, hogy fájdalomcsillapító alkalmazására lehet szükség. Vérző seb kezelése esetén kerülje az acetilszalicilsav alkalmazását, mivel az acetilszalicilsav lassítja az alvadási folyamatokat.

Amennyiben a fájdalom a sebkezelést követően fokozódik, forduljon orvoshoz!

A helyes sebkezelés menete

A helyes sebkezelés otthoni körülmények között az alábbi lépések szerint történjen:

• Alaposan mosson kezet a sebkezelés előtt.

• Először folyó víz alatt öblítse ki a sebet, de ne használjon szappant, majd távolítsa el a szennyeződéseket, illetve – amennyiben lehet – az idegen testeket, csipesz segítségével.

• Szárítsa meg a seb környezetét óvatos mozdulatokkal, törölköző vagy vattakorong segítségével, illetve távolítsa el a felesleges bőrfoszlányokat a seb tetejéről.

• Fedje be lazán a sebet. Fontos, hogy olyan anyagot használjon, ami nem ragad bele a sebbe. Érzékeny területen a ragasztótapasz használata nem ajánlott.

• Ha a seb olyan helyen van, amit nem lehet befedni, ügyeljen a seb tisztán tartására.

• A sebet naponta kötözze át.

• Fedett állapotban a seb nedves marad, ami elősegíti a seb gyógyulását, illetve megelőzi a seb baktériumokkal való felülfertőződését és begyulladását.

• Égési sérülés esetén az érintett területet hideg, folyó víz alatt kell tartani, majd szappanos mosást követően lazán be kell kötözni.

Fertőtlenítő krémek alkalmazása általában nem szükséges, azonban az antibiotikum-tartalmú krémek használata számos előnnyel járhat, például megakadályozhatja a seb fertőzését.

A sebgyógyulást segítő tényezők

Fontos, hogy ügyeljen az egészséges étkezésre és a mértékletes alkoholfogyasztásra, valamint próbáljon meg felhagyni a dohányzással. Ezek mind felgyorsíthatják a sebgyógyulási folyamatokat.

Amíg a seb nem gyógyult be teljesen, kerülje az úszást. A friss heget érdemes a napfénytől védeni (lásd még: Napégés és fényvédelem).

Krónikus seb kezelése esetén mindig tartsa be az orvos utasításait. A terápia minden komponensét szükséges alkalmazni, beleértve a kompressziós terápiát, a keringéstámogató gyógyszereket, a sebgyógyulást segítő tápszereket és az intelligens kötszereket.

A hegkezelés is fontos -Contractubex® Gel – a klasszikus

Contra2

 

A Contractubex® gél a világ legkedveltebb hegkezelő terméke. Több, mint 50 éve sikeresen alkalmazható hegek kezelésére. Több, mint 60 országban van jelen.

A Contractubex különböző típusú hegek kezelésére alkalmazható a seb bezáródása után.

A Contractubex úgy fejti ki hatását, hogy elnyomja a hegszövet növekedését, elsimítja és fellazítja a hegszövetet. Emellett csökkenti a bőrpírt, melegedést, duzzanatot és fájdalmat (gyulladáscsökkentő hatású).

A készítményt naponta többször finoman be kell dörzsölni a bőrbe, ill. a hegszövetbe, amíg a gél be nem szívódik a bőrbe. Régi, vastag hegek esetében éjszakai fedőkötéssel lehet fokozni a készítmény hatását. A Contractubex-et a sebek bezáródását követően kell alkalmazni.

A heg vagy kontraktúra kiterjedésétől és vastagságától függően a kezelés több hetet, hónapot vehet igénybe. Különösen a friss hegek kezelése során kerülni kell a fizikai ingereket, például az extrém hideget vagy az UV fényt, ill. nem szabad a készítményt túl erősen bedörzsölni.

A Contractubex-et a betegek általában jól tolerálják, akár hosszú távon is. A hegesedés mértékétől függően a kezelés 3-6 hónapig tarthat, mivel a hegszövet nagyon lassan regenerálódik.

A Contractubex-kezelés alatt alkalmanként jelentkező viszketés a hegszövet változásainak következménye is lehet, és általában nem igényli a kezelés leállítását.

A várható eredmény megéri a kezeléshez szükséges türelmet!

Megnézem a Contractubex® Gel-t < <

Gyermekek esetén, 1 éves kortól naponta egyszer vagy kétszer ajánlott bedörzsölni a hegszövetbe.

1 évesnél fiatalabb gyermekek esetén az alkalmazása nem ajánlott.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A dokumentum lezárásának dátuma: 2022. augusztus 12.

CONTRACTUBEX GÉL 20 G • VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER • OGYI-T-1640/01 • Kérjük, figyelmesen olvassa el a dobozban található betegtájékoztatót

(OGYÉI/69361/2020, OGYÉI/392/2021) •KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN! • Gyártó: Merz Pharmaceuticals GmbH, Germany • Képviselet: Shila-Medic Kft. 4030 Debrecen, Puttony u. 35.

 

 


Forrás: egeszsegvonal
2022. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés