2024. Július 25. csütörtök
”Nem volt tudatos döntés” -  Az anyának és a babának is előnyös
Nem tudatosan tervezte, de úgy alakult, hogy Erős Antónia még mindig szoptatja lassan kétéves gyermekeit. A népszerű híradós az augusztus 1-jére eső Anyatej Világnapja alkalmából osztotta meg tapasztalatait.

Hazánkban a félévesnél idősebbek esetében 10 babából csak maximum 4 kap anyatejet, holott a szoptatás sok betegségtől védheti meg a kicsiket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. A szervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé, hogy felhívja a világ figyelmét az anyatejes táplálás fontosságára.

Erős Antónia

”Nem volt tudatos döntés”

A világnap alkalmából a Philips AVENT által szervezett sajtótájékoztatón Erős Antónia is a szoptatás mellett tette le a voksát. „A császármetszés ellenére az első órától szoptatom a gyerekeimet, és mindig úgy gondoltam, hogy ez nem különlegesség, hanem teljesen természetes dolog. Ugyanakkor soha nem gondoltam volna, hogy lassan kétéves gyerekeimet is szoptatni fogom. Nagyon örülök, hogy így alakult. Köszönhető a kiváló gyermekorvosunknak, a szoptatási tanácsadónak, a család és a barátok támogatásának. Nem volt tudatos döntés, egyszerűen csak úgy alakult, hogy eddig egyetlen napot sem töltöttünk egymástól távol, a munkám mellett is megoldható, így mivel nekem és nekik is teljesen természetes, fel sem merült, hogy abba kéne hagyni. Természetesen tisztában vagyok a semmihez sem mérhető előnyeivel, és azzal is, hogy ezzel részben hozzájárulhatok ahhoz, hogy egészséges emberekké váljanak, részben pedig segíthetek abban, hogy bizonyos betegségek kisebb eséllyel alakuljanak ki Szonjánál és Matyinál” – mondta Erős Antónia.

Az anyának és a babának is előnyös

Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és az I. és II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják.

Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a tartósan szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben. A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti, és a szoptatott csecsemők esetében a gyermekágyi halandóság alacsonyabb értéket mutat.

Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz: csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, és a szoptató anyák között ritkább szülés utáni depresszió.


Szerző: Vital
2011. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés