2023. Szeptember 29. péntek
A túl hosszú ideig tartó szoptatás nem csökkenti, hanem éppen hogy megemeli az ekcéma kialakulásának rizikóhát – figyelmeztet az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága. Az allergiára hajlamos gyerekek számára a kizárólagos szoptatást csak 4 hónapos korukig javasolják.

Az öröklött hajlamon alapuló ekcéma, az atópiás dermatitisz általában a gyerekek egy éves kora előtt jelentkezik. Bár akár egész életünket végigkísérheti, gyakran elmúlik öt éves kor előtt. Tajvani kutatók azt vizsgálták, hogy a genetikai tényezőkön túl a betegség kialakulása összefügg-e a szoptatás hosszával, illetve a hozzátáplálás megkezdésének idejével.

ekcéma, szoptatás

A közhiedelem úgy tartja, hogy a hosszú ideig tartó szoptatás és a későn megkezdett hozzátáplálás megelőzi ezt a bőrbetegséget, ám mindezidáig erre vonatkozó tudományos bizonyíték nem született.

A kutatásban részt vevő gyerekekről 6 és 18 hónapos korukban gyűjtöttek adatokat a tajvani Chang Jung Christian Egyetem munkatársai Chao-Hua Chuang vezetésével. A vizsgált gyerekek körében másfél éves korra 12 százalékos volt az ekcéma előfordulása, ami megfelel a korábbi felmérések eredményeinek. Miután kiszűrték az atópiás dermatitisszel kapcsolatos kockázati tényezőket – ilyen például a szülők allergiája, háziállatok, penész vagy dohányzás a gyermekek környezetében –, a kutatók azt tapasztalták, hogy a hosszú ideig tartó szoptatás a várttal ellentétben növelte az ekcéma kockázatát.

Az eredmények ellentmondanak az eddigi kutatási eredményeknek, amelyek szerint a szoptatott babák kisebb valószínűséggel lesznek ekcémásak. Az eredmények ellenére Chuang nem javasolja a szoptatás abbahagyását, hiszen annak számos egyéb jótékony hatása is van.

A kutatás a hozzátáplálás megkezdésének időpontját is érintette, és e téren is a korábbiakkal ellentétes eredmény született, azaz a szilárd táplálék későbbi étrendbe illesztése nem befolyásolta az allergiás tünetek megjelenését.


Forrás: Medipress
2010. 07. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés