2023. December 06. szerda
Az atópiás betegségek (pl. ekcéma, asztma, ételallergiák) száma világszerte egyre nagyobb, ezért a megelőzés különösen fontos. Az e szempontból döntő tényezőnek tartott csecsemőkori táplálásról egy amerikai kutatás szerint kiderült, hogy a szoptatás csak bizonyos betegségek és bizonyos gyermekek esetében bír jelentőséggel.

Az atópiás megbetegedések megelőzésére vagy késleltetésére az arra nagyban hajlamos gyermekeknél az a legjobb megoldás, ha az első négy hónapban csak anyatejet, vagy tehéntejmentes tápszert kapnak - állítja a Pediatrics című szaklap januári számában megjelenő cikk. Ez azonban csak a magas rizikócsoportba tartozó gyermekere igaz, a többieknél gyakorlatilag nincs jelentősége az étrendnek.

szoptatás csecsemőkori étkezés szoptatás terhesség hozzátáplálás

Az egyik szerző, Dr. Frank Greer, a Wisconsin Egyetem gyermekgyógyász professzora elmondta, hogy kollégáival előzetesen azt remélték, hogy a kismamák és a csecsemők étrendje, illetve a szoptatás fontos faktor lehet a betegek számának csökkentésében, de az eredmények szerint úgy tűnik, hogy a feltételezés csak az ekcéma esetében állja meg a helyét. E betegségnél a szoptatással, vagy tehéntejmentes tápszerekkel a megbetegedések aránya egyharmaddal esett vissza a magas rizikófaktorú gyermekek körében.

A gyermekkori asztma és az ételallergiák esetében - mely betegségek elterjedtsége ugrásszerűen emelkedett az elmúlt évtizedekben - azonban nem volt kimutatható összefüggést.

Az eredményekből az is kiderült, hogy az anya terhesség és szoptatás alatti étrendjének az ekcéma megelőzése szempontjából valójában nincs jelentősége, bár néhány étel szoptatás alatti elkerülése segíthet. A kutatók szerint arra sincs bizonyíték, hogy a szilárd ételek bevezetésének időpontja és mikéntje jelentőséggel bírna a megelőzés szempontjából.


Forrás: Medipress
2008. 01. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés