2024. Július 25. csütörtök
Gyakrabban nyúlnak cigarettához és korábban lesznek dohányosok az elvált szülők gyermekei – állapították meg német kutatók.

A DIW Berlin kutatóintézet Németországban végzett reprezentatív felmérése révén kiderült, hogy a szülők házasságának kudarca növeli a dohányzás szokássá válásának esélyét a gyermekeknél. A válás okozta stressz miatt nyúlnak gyakran cigarettához a fiatalok – fejtette ki Thomas Siedler kutató.

dohányzás

Ezzel szemben a későbbi dohányzási szokásokra nincs hatással, ha egyedülálló anya neveli a gyermekeket, vagy ha az apa korán meghal.

A dohányzás kockázata az elvált szülők gyermekeinél Nyugat-Németországban tizennégy, Kelet-Németországban és a bevándorló családoknál huszonöt százalékponttal magasabb, mint a „teljes” családok sarjainál. Azoknak a gyermekeknek, akiket egy szülő nevel, negyven százalékuk dohányzik, a két szülővel élőknek viszont csak 35 százaléka.

Nagyon fontos tényező a szülői példamutatás is: csaknem a fele dohányzik azoknak a fiataloknak, akiknek az édesanyjuk is dohányos. A nem dohányos szülők gyermekeinek csak kevesebb mint egyharmada cigarettázik.

A felmérés eredményeként kiderült az is, hogy általánosságban véve az ország keleti részén élő fiatalok és fiatal felnőttek nagyobb aránya dohányzik, mint a nyugaton élőké. Egyébként a dohányosok aránya évek óta csökken Németországban, jelenleg a felnőttek egyharmada él ezzel a szenvedéllyel – állapította meg az a tanulmány.


Forrás: MTI
2010. 08. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés