2023. Október 03. kedd
Nagy-Britanniában a gyerekek körében olyan mértékű az elhízás, hogy mintegy félmillió gyerek szenved a súlyproblémával összefüggő májbetegségekben, amelyek tünetei sokszor a túlzott alkoholfogyasztással összefüggő májbajokéra hasonlítanak.

Kormányzati becslések szerint Nagy-Britanniában 500 ezer 15 év alatti gyerek szenved „nem alkoholos májbetegségben”, amelyet a májsejteken belüli zsírfelhalmozódás okoz, és ami a későbbiekben a szerv csökkent működéséhez vezet. Az állapot növeli a szívbetegségek, a szélütés és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, valamint májzsugorodáshoz vezethet, melyet sok esetben túl későn vesznek észre.

elhízás, gyerekek, májbetegség

A The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása által idézett vezető májszakértő szerint az ország időzített bombával néz szembe, mert a betegek száma ugrásszerűen emelkedhet a jövőben. Martin Lombard professzor hangsúlyozta, hogy az állapotot általában már csak akkor diagnosztizálják, amikor kárt okozott. „A májbetegség csendes gyilkos, amely több ezer gyerekünk életét teszi kockára” – tette hozzá a szakember.

Az adatok szerint jelenleg a 2 és 15 év közötti brit gyerekek 30 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ez a szám 2050-re az előrejelzések alapján megduplázódhat. Lombard kiemelte, hogy ezek a gyerekek különösen nagy kockázatnak teszik ki magukat, amikor kamasz korukban kipróbálják az alkoholos italokat, mert kis mennyiség is ronthatja állapotukat.


Forrás: MTI
2011. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés