2024. Július 14. vasárnap
Az Obstetrics and Gynecology című lapban nemrégiben közzétett tanulmány szerint másfélszeresével megnő a koraszülés kockázata azoknál a kismamáknál, akiknek a vérében nem elég magas a D-vitamin szintje.

Amint azt a kutatást vezető Lisa Bodnar, a Pitsburgh Egyetem epidemiológiai és szülész-nőgyógyász szakembere kifejtette, az nem bizonyított, hogy közvetlenül a D-vitamin hiánya okozza-e a koraszülést, de az biztos, hogy ez a probléma gyakrabban jelentkezik azoknál a kismamáknál, akiknél ez a hiány jelen van. A szakemberek szerint, várandósan 600 IU (nemzetközi egység) D-vitaminra van szüksége egy nőnek. Ennek egy részéhez természetes módon is hozzá lehet jutni, egyrészt a napfényből, másrészt bizonyos élelmiszerekből, például az olajos halakból, mint a lazac vagy a szardínia. Ugyanakkor az Egyesült Államokban például bizonyos tejtermékekhez eleve hozzáadják ezt a vitamint, így ez is egy jó forrás lehet. A D-vitamin az egészséges csontozathoz nélkülözhetetlen, emellett az izmok és az idegek működését is segíti. Ha egy gyermek koraszülötten jön világra, az később is számos problémát okozhat a számára, többek között a tüdő, az agy, a látás, a hallás, az emésztőrendszer vagy az immunrendszer is kárát láthatja.

A mostani vizsgálat során több mint 2100 olyan nőt kísértek figyelemmel, akik rendes időben szültek és 1100 olyat, akik idő előtt. Valamennyien egy gyermeket hoztak világra 1999 és 2010 között. A szakemberek megállapították, hogy minél alacsonyabb volt valakinek a D-vitamin szintje, annál jobban megnőtt az esélye a koraszülésre, és ez az összefüggés azután is fennmaradt, hogy egyéb, a koraszülést magyarázó kockázati tényezőket is figyelembe vettek. Bodnar szerint az összefüggés hátterében az állhat, hogy a D-vitamin csökkenti a méhlepény bakteriális fertőződésének esélyét, ami pedig a koraszülés egyik okozója lehet. Ezzel együtt a szakember úgy véli, nincs szükség arra, hogy mostantól a várandós kismamák D-vitamint kezdjenek szedni, elég, ha szedik a terhes vitaminokat, melyek szintén tartalmazzák ezt a vitamint is. Ezzel kapcsolatban legjobb, ha mindenki a saját orvosával konzultál.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés