2024. Június 24. hétfő
Reményt keltő eredményekre jutottak svéd kutatók az Alzheimer-kór reménybeli kezelése terén: állatkísérleteik szerint a C-vitamin képes megszüntetni a betegséggel járó agyi elváltozásokat.

Az Alzheimer-kór nemzetközi statisztikák szerint 65 éves kor fölött a lakosság egy százalékát érinti, előfordulásának gyakorisága pedig ötévente megduplázódik. Sokan az öregedés velejárónak tartják, de az utóbbi időben egyre többet tudni arról, hogy megjelenésében igen bonyolult ideggyógyászati összefüggések játszanak szerepet.

C-vitamin, Alzheimer-kór

A betegségben az agy bizonyos területein kórosan megváltozott fehérjehalmazok, úgynevezett amiloid plakkok jelennek meg, amelyek az idegsejtek pusztulását okozzák, és legelőször az emlékezetet megőrző idegközpont területén alakulnak ki.

Katrin Mani, a Lundi Egyetem molekuláris orvostudomány tanszékének vezetője és munkatársai Alzheimer-kórban szenvedő egerek agyszövetét C-vitaminnal kezelve megállapították, hogy a kóros fehérjelerakódások feloldódnak. „Állatkísérleteink azt mutatták, hogy a C-vitamin nagyobb mennyiségben szívódott fel dehidroaszkorbinsav formájában, ha azt egy éjszakára a hűtőszekrényben tartottuk” – írják a szakemberek a Journal of Biological Chemistry-ben megjelent tanulmányukban.

Az Alzheimer-kórnak egyelőre nincs bizonyítottan hatásos kezelési módja, ugyanakkor több, különböző gyógyszerrel folynak klinikai vizsgálatok, melyek bizonyos mértékben a betegség tüneteinek megjelenését késleltetik. Az antioxidáns hatású C-vitamint igen sokféle kóros állapotban alkalmazták, de igen ellentmondó eredményekkel.


Forrás: MTI
2011. 08. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés