2023. Szeptember 24. vasárnap
Kanadai kutatók új magyarázattal szolgáltak arra, hogy az Alzheimer-kór miként pusztítja az agyat: a jelenség titka az érfal sejtjeinek elszaporodása.

Wilfred Jefferies, a Brit-Kolumbia Egyetem munkatársa és kollégái az Alzheimer-betegség során az erekben és az idegszövetben kialakuló sejthalál jelenségét kutatják. Egérkísérleteikben megállapították, hogy Alzheimer-kóros egerek agyában mintegy kétszeres az érsűrűség, mint egészséges egyedeknél. Humán mintákban hasonló különbség mutatkozott Alzheimer-betegek és egészségesek agya között.

Alzheimer-kór

A PLoS One oldalain közölt tanulmány azt az elméletet veti fel, hogy a túl sok ér kialakulását a béta-amiloid fehérje serkenti – ennek elszaporodása Alzheimer-kórban a szövetdegeneráció alapvető jele. Az újonnan létrejött erekben már nincs jelen a vér-agy gát, mely megakadályozhatná, hogy a káros anyagok a vérből az agyba kerülhessenek. Az osztódás során kialakuló új, kerek alakú sejtek ezt a funkciót nem képesek betölteni, emiatt az agy integritása zavart szenved. Az is elképzelhető, hogy ez az alapja az amiloid felhalmozódásának.

Az erek szerepét korábbi kutatások is felvetették, azonban az elmélet központjában az érpusztulás állt, nem az erek elszaporodása.


Forrás: Medipress
2011. 09. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés