2022. Október 01. szombat
A babakocsiban a menetirányban ülő babák „érzelmileg elszegényedhetnek”, mivel elveszik a szemkontaktus az őket toló szülővel – állítja egy brit tanulmány.

A szülő felé fordulva ülő gyerekeknél a szemkontaktus pozitív megerősítést ad és csökkenti a szorongást – olvasható a skóciai Dundee Egyetem kutatói által megjelentetett kutatásban, amely valószínűleg az első ebben a témában.

babakocsi

„Az idegtudomány megtanított bennünket arra, milyen fontosak az agy fejlődéséhez a szociális interakciók a gyermek korai éveiben – nyilatkozta Suzanne Zeedyk, az egyetem Pszichológiai Tanszékének mukatársa. Az eredmények azt sugallják, hogy manapság a babakocsiban való ülés érzelmileg szegénnyé tesz és talán szorongást is kelt. A szorongó babákból szorongó felnőttek lesznek.”

A vizsgálatban közel háromezer szülő-gyerek páros vett részt. A kísérlet része volt egy olyan feladat is, ahol a gyermeket egy mérföldön keresztül (1600 méter) tolták, fele úton menetiránynak háttal, majd menetirányban. Az eredmények szerint azon szülők 25%-a, akik a menetiránynak háttal tolják babájukat, beszélnek is a gyermekhez – ez majdnem kétszer akkora arány, mint az elterjedtebb, előre néző babakocsik esetén. Az őket toló szülőt látó babák szívverése lassabb volt, és kétszer valószínűséggel aludtak el a kocsiban.

Laura Barbour, a kutatást finanszírozó Sutton Trust nevében azt mondta, reméli, „hogy a babakocsigyártók behatóan tanulmányozzák majd ezt a kutatást, amely azt sugallja, hogy a menetiránynak háttal történő elhelyezés nagyon korán javítja a kommunikációt.”


Forrás: Medipress
2008. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés