2024. Május 21. kedd
Új európai biztonsági szabványt tettek közzé az unió hivatalos lapjában a biztonságosabb bébikompok érdekében.

A bébikomp olyan kerekes készülék, amelynek segítségével a járni még nem tudó kisgyermek lábai használatával mozoghat. Általában akkortól használható, amikor a gyermek már önállóan ül, egészen addig, amíg képes önállóan járni. Bébikompot tehát általában 6-15 hónapos gyermekek használnak.

bébikomp, baleset

Bébikomppal évente több ezer gyermekbaleset történik az EU-ban. Ezek – például a felborulás vagy a lépcsőn leesés – rendkívül súlyosak is lehetnek, hiszen ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a fej sérül meg.

Tavaly novemberben a tagállamok képviselői támogatásukról biztosították a szabvány bevezetésére irányuló európai bizottsági javaslatot, és az Európai Parlament is üdvözölte azt. A szabványt az Európai Szabványügyi Bizottság – Comité Européen de Normalisation (CEN) – dolgozta ki. Az ilyen EU-szabványok használata ugyan önkéntes, ám a szabvány szerint gyártott termékről vélelmezni kell, hogy biztonságos. Amennyiben egy gyártó eltér az EU-szabványtól, akkor bizonyítania kell, hogy terméke teljesíti a szabványban előírt biztonsági követelményeket. Ez viszont alapos kiegészítő tanúsítási eljárást kíván, ami az EU-hivatkozású szabvány használatával egyszerűen elkerülhető. De facto tehát az EU-szabványok egyre inkább ágazati normává válnak.

Azon túl, hogy a szabvány stabilitási mutatók előírásával igyekszik csökkenteni a bébikompok borulási veszélyét, azt is előírja: fel kell hívni a felnőtt figyelmét arra, hogy a termék nem alkalmas bizonyos testsúly fölötti gyermeknek, illetve olyannak, aki még túl fiatal ahhoz, hogy segítség nélkül üljön. A bébikomp nem a járás megtanulására szolgáló eszköz, és túl hosszú használata megzavarhatja a gyermek járóképességének természetes fejlődését – hangsúlyozzák a szakemberek.


Forrás: MTI
2009. 01. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés