2024. Július 25. csütörtök

Akiknek tanítani kell az érzelmeket

autizmus, autista gyermekek, érzelmek
1 . oldal
Egy radikálisan új program keretében emberi arccal díszített játékvonatok és egy oktató DVD segítségével igyekeznek az érzelmeket elmagyarázni az autista gyermekeknek, hogy segítsenek legyőzni állapotuk legnagyobb kihívását jelentő problémáját: az emberi arckifejezések felismerését.

Az autista gyermekek, illetve azok, akik az Asperger-szindróma nevű közepesen súlyos fejlődési rendellenességben szenvednek, szeretik, ha az olyan tárgyak, mint a játékvonatok vagy mechanikus eszközök kiszámítható rendben állnak, viszont félnek a nehezen meghatározható dolgoktól, mint például az arcok.

kisautót tartó kislány, autizmus, autista, érzelmek

Egy brit csoport kifejlesztett egy egyedi, a két funkciót ötvöző eszközt, mely Ausztráliában került forgalomba. „Kutatásaink eredményei alapján ha igazi arcokat teszünk a játékvonatokra, villamosokra, vitorláshajókra és más, általuk kedvelt tárgyakra, akkor arra biztatjuk őket, hogy felfigyeljenek az emberi érzésekre, és képesekké váljanak felismerni azokat.” – mondta Simon Baron-Cohen professzor, a Cambridge Egyetem Autizmus Kutatóközpontjának igazgatója.

A DVD-n a brit színész, Stephen Fry hangja magyarázza az egyszerű érzelmeket, mint például a boldogság, szomorúság, harag; egészen a bonyolultabbakig, mint amilyen a sajnálkozó, fáradt vagy vicces.

A filmet már eljuttatták negyvenezer brit családhoz. Az eredmények szerint a legtöbb gyerek, aki négy héten át napi negyed órát nézte a filmeket, felzárkózott kortársaihoz az érzelmek felismerése terén. Dr. Cheryl Dissanayake, a melbourne-i La Trobe Egyetem Olga Tennison Autizmus Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, hogy az ehhez hasonló programok nagyon hasznosak az autista gyermekek számára, mert olyasmit tanulnak meg a segítségével, ami általában nem érdekli őket.

„Az egészséges gyermekekkel ellentétben az autisták nem igen foglalkoznak ilyen kérdésekkel. – mondta Dr. Dissanayake. Ez nagyon sok problémát jelent a társas érintkezésük során. Az olyan innovatív technikák, mint a DVD segít az információ feldolgozásában, mely központi szerepet játszik a szociális fejlődésükben.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés