2023. December 02. szombat
Mit jelent az allergiás menetelés? -  Az első szénanáthás tünetek -  A szénanátha kezelése gyerekeknél -  Tartós terápia allergia ellen gyerekeknek is
Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet, kialakulását csecsemőkortól kezdődően számos panasz előre jelezheti. A tünetekről és kezelési lehetőségekről dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

Mit jelent az allergiás menetelés?

Az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása rendszerint életkor szerinti megoszlást mutat. Allergiás menetelésnek nevezzük a különböző allergiás kórképek életkor szerinti, egymást követő megjelenését. Csecsemő-és kisdedkorban főként atópiás bőrbetegségekkel, majd legtöbbször intermittáló ill. enyhe asztmás tüneteket mutató kisded és óvódáskorúakkal találkozhatunk. Ezek a tünetek egész kisiskolás korig jellemzőek. Sok betegnél az asztmás tünetek súlyossága és gyakorisága csökken az iskolás korban, de egyre több szénanáthás serdülő és fiatal felnőtt jelentkezik a rendelésen. Allergiás menetelés gyerekkorban
Ezen allergiás betegségek sokszor követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, sokszor lesz később asztmás, majd szénanáthás. Szerencsétlen esetben később az asztmás tünetek fennállása, fennmaradása mellett szénanáthás tünetek is jelentkeznek.

Az első szénanáthás tünetek

A gyermekkori szénanátha leggyakoribb serdülőknél, de többször az első tünetek már 3-4 éves kor körül megjelenhetnek. Elhúzódó felső-légúti betegségek, szem-orrviszketés, kínzó orrdugulás, orrfolyás, reggeli tüsszögések esetén mindenképpen érdemes allergia tesztet végeztetnünk. Elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások is felhívhatják a figyelmet az allergia lehetőségére.
Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az allergiavizsgálat gyerekeknél elvégezhető vérből vagy az alkaron történő bőrpróbával, prick-teszttel. Utóbbi esetben különböző allergén kivonatú cseppeket cseppentünk az alkarra, majd a cseppeknél apró karcolásokat végzünk az alkar bőrén.15-30 perc elteltével leolvassuk, hogy jelentkezik-e reakció az érintett bőrterületen.
A vérvizsgálat előnye, hogy a mai korszerű laboratóriumi módszerekkel mind a specifikus Ige vizsgálattal, mind a molekuláris allergia diagnosztikával kis mennyiségű levett vérmintából sok allergén és azok komponensei is vizsgálhatóak. Ezzel nemcsak a diagnózist, de a későbbi kezelési lehetőségeket és annak eredményességét is jobban, pontosabban meg tudjuk határozni.

A szénanátha kezelése gyerekeknél

Célszerű minden esetben meghatároznunk az allergiás tünetet kiváltó allergént, allergéneket. Az idejében megkezdett kezeléssel esetleg újabb allergénekre jelentkező allergiás reakciókat is megelőzhetjük és olyan súlyos szövődmények ellen is védekezhetünk, mint az asztma.
A napjainkban forgalomban lévő korszerű készítményekkel - helyileg ható különböző orrsprayk, szemcseppek és gyógyszerek - sokszor teljes tünetmentességet tudunk elérni. Ezeknek a szereknek a beállítása, meghatározása, életkor szerinti pontos adagolása a szakorvos feladata!
A gyógykezelés mellett célszerű a kritikus időszakban, magas pollenszám esetén keveset tartózkodni a szabadban, gyakran, akár naponta hajat mosni, autóban felhúzott ablak mellett utazni, napszemüveget viselni, nyaralásokat előre, ennek függvényében tervezni. Sokszor eredményes lehet az orrüreg naponta többszöri sóoldattal történő átöblítése, hiszen nem mindegy, mennyi pollen kerül a nyálkahártyára.

Tartós terápia allergia ellen gyerekeknek is

Mai tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak kezelhető betegség. Azonban már gyermekkorban, általában 5 éves kortól végezhető allergén-specifikus immunterápia is. A kezelés lényege, hogy hosszú idő – 3-5 év – alatt fokozatosan hozzászoktatjuk a szervezetet az allergénhez. Ezzel a módszerrel tartós –akár több évtizedes, vagy akár végleges tünetmentesség érhető el, és az allergiás betegség súlyosabb formája az asztma is esetleg megelőzhető.
Forrás: Budai Allergiaközpont
2023. 08. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés