2022. Június 29. szerda
Okok -  Korok -  Betegségek
A köztudat a "bőrproblémák" kifejezést inkább a pattanásos, zsíros bőrrel kapcsolja össze, pedig bizony a száraz bőrűek sem mentesülnek minden kellemetlenségtől. Igaz, ők kamaszkorukban ritkán küzdenek kellemetlen pattanásokkal, de amit "nyernek a vámon, azt elveszítik a réven", hiszen a száraz bőr könnyen veszít rugalmasságából, hamarabb jelennek meg rajta az első szarkalábak.

A bőr szárazsága persze nem csupán bőrtípus kérdése, kialakulását elősegíthetik külső körülmények (fűtés, légkondicionálók), az étrend hiányosságai, de bizonyos betegségek kísérő tünete is lehet.

száraz bőr

Okok

A száraz bőr nem csupán esztétikai probléma, hanem rendkívül kellemetlen érzés. A fénytelen bőr könnyen hámlik, érzékeny, sokszor kellemetlenül feszül, és gyakorta viszket. A faggyúmirigyek ilyenkor kevés zsiradékot termelnek, a zsír és vízhiányos bőr pergamenszerű, hajlamos a berepedezésekre, melyekből hamarosan látható ráncok alakulnak ki.

Sokan csak a hideg és a fűtési szezon idején tapasztalják a bőr szárazságával járó kellemetlen tüneteket, de nyáron szárítják bőrünket az egyre inkább elterjedt légkondicionálók is. A túlságosan száraz levegőjű lakások és munkahelyek kedvezőtlen hatása ellen párologtatással (a fűtött és a légkondicionált helyiségekben), illóolajokkal és szobanövényekkel védekezhetünk. Míg számos bőrproblémára jó hatással van a napfény, egyeseknél főleg szoláriummal kombinálva ez is fokozhatja a kiszáradásra való hajlamot.

Egyes kozmetikumok és tisztálkodószerek hatásával sem árt tisztában lennünk, akármilyen bőrtípusba is tartozunk. Az alkoholtartalmú arclemosókat például felejtse el az, akinek a száraz a bőre, de nem ajánlott a szappannal való mosakodás sem. Általában bánjunk csínján a tusfürdőkkel és folyékony szappanokkal, ezekben ugyanis olyan kötőanyagok, ún. emulgátorok vannak, melyek ugyan leoldják és megkötik a szennyeződéseket, piszkot, de ugyanígy leoldják a bőrt védő zsírréteget is. Ha ez a zsírréteg túlságosan elvékonyodik vagy helyenként eltűnik, a bőr vizet veszít és nem lesz, ami megvédje a kiszáradástól és a környezet káros anyagaitól. Kevesen tudják, hogy ha a bőr védőrétege sérült, néhány bőrápoló krém csak még jobban kiszárítja; például azok, amelyekbe tisztító hatású adalékanyagokat is kevertek.

A külső tényezőkön kívül a rendszertelen, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás, kevés folyadékfogyasztás, a dohányzás és az alkoholtartalmú italok rendszeres fogyasztása is jelentős okozója az első ráncok megjelenésének, a bőr idő előtti elöregedésének.

A bőr egyensúlyának helyreállítására elősegíthetjük a folyadékbevitel növelésével, olajok belső és külső alkalmazásával, vitaminok és ásványi anyagok (A-vitamin, béta-karotin, B-vitaminok, cink) fogyasztásával. A korpás fejbőr is a bőr szárazságának egyik megnyilvánulási formája, amelyen az étrend megváltoztatásával (kevesebb zsíros hús, több növényi zsírsav), vitaminokkal és szelénszulfidos samponok használatával lehet segíteni.

Korok

Bár vannak, akiket egész életükben végigkísérnek a fentebb felsorolt problémák, a bőr szárazsága azonban nem csupán bőrtípus kérdése. 25-30 év felett lényegében már megindul a bőr öregedése, másfajta ápolást és törődést kívánva, mint addig. Különösen vonatkozik ez a szem környékére, mely egyre érzékenyebbé válik a külső és belső hatásokkal szemben.

A változás korával járó hormonális változások következménye is lehet a bőr szárazsága, az idősebb emberek pedig gyakran szenvednek a szárazság okozta viszketéstől, az öregedő bőr ugyanis egyre kevesebb faggyút termel, veszít rugalmasságából, berepedezik, kiszárad erősen hámlik és néha kellemetlenül viszket.

Betegségek

A száraz a bőr önmagában még nem betegség, csupán kozmetikai probléma. Ugyanakkor érzékenyebb, könnyebben megbetegszik, hajlamosabb allergiás tünetekre, könnyen be is gyulladhat. A bőr védtelenné válik az olyan káros anyagokkal szemben, mint például a dezodorok hajtógáza, a parfümökben, vagy a kozmetikumokban található tartósítószerek. Ezek a káros anyagok bejutnak a sejtekbe és izgatják a bőrt, melynek következménye a hámsejtek elhalása. Ezért rendkívül fontos a megelőzés, a megfelelő kozmetikumok kiválasztása.

Ha azonban hirtelen változik meg bőrünk állaga és természetesen egyéb panaszokkal is társul, lehetséges, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Okozhat ilyen tüneteket vashiányos állapot, de számos emésztőszervi, autoimmun és hormonális eredetű megbetegedés kísérője is lehet. A hormonokkal való kapcsolat okán a rendszertelen, elmaradó menstruáció is együtt járhat bőrszárazsággal, de anorexiában és pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek is gyakran száraz a bőre.

A bőr érzékenysége, szárazsága egyeseknél csecsemőkori ekcéma következménye lehet, de ez, a veleszületett hajlamon alapuló kiterjedt bőrgyulladás sokak felnőtt életét is megkeseríti. Az atópiás dermatitis, azaz az ekcéma pontos oka a mai napig nem ismert. Sokak szerint étel allergénekkel vagy belélegzett allergénekkel hozható összefüggésbe, de klimatikus és érzelmi hatásokra is visszavezethető. Legjellemzőbb és legkellemetlenebb tünete a viszketés és a rendkívül száraz bőr. A tünetek gyerek és felnőtt korban elsősorban a könyök, térdhajlat és a nyak területére, valamint a comb belső felszínére lokalizálódnak. Csecsemőkön inkább a fejet és az arcot érinti. A betegség sok esetben álmatlansággal, erős viszketési rohamokkal kezdődik. Ilyenkor már korántsem kozmetikai problémáról beszélünk, a tünetek mindenképpen bőrgyógyász szakértelmét igénylik.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés