2024. Június 24. hétfő

Szénanátha: mikor forduljunk vele orvoshoz?

szénanátha, allergiás rhinitis
1 . oldal

Nemrég hozták nyilvánosságra az allergiás rhinitis, vagyis a szénanátha diagnózisának és kezelésének új irányelveit az USA-ban – épp időben az őszi allergiában szenvedők számára.


Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia az orvosi szakirodalom áttanulmányozása után a kutatási eredményeket magában foglaló új irányelveket adott ki, korszerű, praktikus útmutatót nyújtva a gyakorló allergológusok számára a szénanátha diagnózisára és kezelésére.

mezőn álló tüsszentő férfi, szénanátha, allergiás rhinitis

Az allergiás rhinitis, egyszerűbb nevén a szénanátha, a felnőttek közel 20, a gyermekek 40%-át érinti az USA-ban; a krónikus betegségek közül emiatt vesznek ki legtöbbször betegszabadságot. Az irányelvek első alkalommal tartalmazzák az epizodikus allergiás rhinitis osztályozását is. Az epizodikus esetek nem évszakhoz kötöttek és nem is egész éven át tartóak, hanem egy allergénnek való szórványos kitettség indítja be őket, emiatt módosított kezelési tervet igényelnek.

A tünetek súlyosságának megállapítására és a választható kezelések típusaira vonatkozóan az orvosok számtalan táblázatot találnak az új paraméterkönyvben – melynek elődjét 1998-ban adták ki. „Az elmúlt években a klinikai kutatás jelentősen megnövelte a rhinitisről való tudásunkat, és új kezeléseket vezettek be. Így tehát szükség lett egy korszerűsített irányelveket tartalmazó kiadványra, amely megfelelő új útmutatást nyújt az optimális kezeléshez” – közölte Dr. Mark S. Dykewicz, a szervezet tagja.

Az új irányelvek szerint allergológushoz/immunológushoz érdemes fordulni, ha:
• A betegnek időben hosszan tartó tünetei vannak.
• A betegnél a rhinitis szövődményei jelentkeznek, például középfülgyulladás, orrmelléküreg-fertőzés vagy orrpolip.
• A betegnek asztmája, krónikus sinusitisze (ormelléküreg-gyulladása) vagy egyéb társbetegsége van.
• A beteg tünetei vagy a gyógyszerelés mellékhatásai zavarják az alvást, a munkavégzést, az iskolába járást vagy másképpen befolyásolják az életminőséget.


Forrás: Medipress
2008. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés