2021. Október 25. hétfő
Mely növények okozzák ? -  Mi a teendő? -  Orrspray vagy orrcsepp?
A tavasz és a nyár eljövetelével virágzásnak indulnak a fák, a füvek, a bokrok, és elkezdődik a szénanátha időszaka. Manapság egyre többen szenvednek tőle, főként a serdülők és a fiatal felnőttek korcsoportjaiban.

A szénanátha főbb tünetei: vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr- és torokviszketés, kötőhártya-gyulladás.

szénanátha

Mely növények okozzák ?

• Márciustól: a kora tavaszi fák (mogyoró, nyír, éger, kőris);
• Áprilistól júliusig: a füvek és a gabonák (perjefélék, rozs, kukorica);
• Augusztusban és szeptemberben a gyomok (parlagfű, útifű, ürömfélék és csalán).

Mi a teendő?

1. Allergénkerülés
• Figyeljük a pollen-előrejelzést!
• Maradjunk a lakásban, amikor magas a pollenszám!
• Zárjuk be az ajtókat és ablakokat ilyenkor!
• Lehetőség szerint használjuk a szűrőberendezést az autóban!

2. Gyógyszeres kezelés
A rendelkezésre álló szerek között léteznek szájon át szedhető, szisztémás készítmények, valamint helyileg ható orrspray-k, orrcseppek, szemcseppek is. Ezek két fő hatóanyaga szteroid, illetve antihisztamin lehet, és egyaránt léteznek vényköteles és recept nélkül kaphatók. Az, hogy kinek melyikre van pontosan szüksége, függ a szénanátha súlyosságától, és hogy milyen tünetek dominálnak. A szájon át szedhető szerek sokszor nem elegendőek, ilyenkor kiegészítő kezelésként nagy segítséget nyújtanak a szteroidot, antihisztamint vagy kromoglikátot tartalmazó orrcseppek, orrspray-k, amelyek segítenek megszüntetni az orrdugulást, és érösszehúzó hatásuknál fogva csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát.

Orrspray vagy orrcsepp?

A hatóanyag-tartalom mellett ebben a kérdésben inkább személyes preferenciák döntenek. Az orrspray előnye, hogy használatával a hatóanyag nagyobb nyálkahártya-felületre, egyenletes koncentrációban és mindig azonos adagokban jut el, ezért a kezelés pontos és megbízható. Ráadásul az orrspray-k alkalmazása lehetséges lefekvés nélkül is, így diszkrét és kényelmes a használata. Fontos szempont az is, hogy a hatóanyag ott marad, ahová szánták: nem folyik a garatba, és nem csöpög ki az orrból.

Más gyógyszerekhez hasonlóan az orrcseppek és spray-k adagolására vonatkozó előírásokat is fontos betartani: túladagolásuk, helytelen alkalmazásuk következtében kiszáradhat, irritálódhat az orrnyálkahártya, tovább súlyosbítva az allergia miatti kínokat.

A fentiek mellett hasznos lehetnek még a sós vizes orröblítés, amihez nem csak készen kapható orrspray-ket, orröblítőket használhatunk, de saját magunk is feloldhatunk egy kis tengeri sót csapvízben, és azzal átöblíthetjük az orrüregeinket. A sós vizes öblítés lemossa az orrüregbe került polleneket, feloldja az orrváladékot és segíti kiürülését.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés