2020. Február 25. kedd
Egy ötödikes fiú a vezető szerzője annak a tanulmánynak, amely megállapította, hogy a videojátékok túlzott használata ízületi fájdalmakhoz – ujj- és kézfájáshoz – vezethet.

A kutatás ötletgazdája saját tapasztalataiból indult ki: a tizenegy éves Deniz Ince, maga lelkes Wii-játékos, azt vette észre, hogy narancsfacsarás közben fájnak az ujjai. Ebből kiindulva Deniz felmérést végzett 171, hét és tizenkét év közötti iskolatársa körében, amelyben arra kereste a választ, van-e összefüggés a videojátékok használata és az ízületi fájdalmak között. Kutatásában reumatológus édesapja és a New York-i Egyetem kutatói segítették.

videojáték, ízületi fájdalom

Az eredmények azt mutatják, hogy videojátékokkal eltöltött plusz egy óra 50 százalékkal növeli az ujj- és csuklófájdalom kialakulásának valószínűségét. A kutatók azt is megállapították, hogy a fiatal gyerekek nagyobb eséllyel szenvednek károsodást, mint az idősebbek – olvasható a HealthDay egészségügyi portálon.

A felmérésben részt vevő gyerekeknek egyébként 80 százaléka számolt be arról, hogy rendszeresen használ videojátékokat (Xbox, PlayStation, Wii) vagy hordozható készülékeket (iTouch, iPhone, PSP). Ezen belül a gyerekek mintegy 50 százaléka állítása szerint napi egy óránál kevesebbet játszik, egyharmada 1-2 órát, 7 százaléke 2-3 órát, és ennél is többet 6 százaléka.

A megkérdezett gyerekek közel 12 százaléka bevallotta, hogy az ujjfájdalom már korlátozza a játszással tölthető időt. Ugyanezt a csuklófájdalom vonatkozásában a gyerekek egytizede mondta.

Eric Ruderman, a Northwestern Egyetem professzora a tanulmányra reagálva hangsúlyozta: az eredmények bizonyítják, hogy a videojátékok túlzott használata nem tesz jót a gyerekek fejlődésben lévő izmainak és ízületeinek. Ugyanakkor, mivel a gyerekeket nem vizsgálták meg, a jelenség hosszú távú hatásai még nem világosak, mint ahogy azt sem lehet biztonsággal megmondani, mennyi játék számít még biztonságosnak, és hol kezdődik a károsodás – tette hozzá.


Forrás: MTI
2009. 10. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés