2020. Szeptember 27. vasárnap
Miközben a játékvilág állandóan bírálatok kereszttüzében áll az állítólagos negatív lelki és testi hatásai miatt, addig egy új amerikai tanulmány kimutatta, hogy a videojátékok javítják a látást.

A javulás tényleges oka, hogy a szürke szín árnyalatait jobban észreveszik a játékosok egy egyszínű háttérrel szembeállítva. A kontrasztok érzékelése rendkívül fontos például azon alkalmakkor, amikor rossz látási viszonyok között, vagy éjszaka vezet valaki autót. A Nature Neuroscience nevű brit szaklapban megjelent tanulmány írói úgy vélik, a videojátékokat akár arra is használhatnánk, hogy kifejezetten trenírozzuk látásunkat az ilyen alkalmakra.

videojátékok, látás

A kontrasztok érzékelésének hiánya leginkább az idős korral járó látásromlás, illetve a tompalátás (amblyopia) nevű rendellenesség velejárója is. Az ilyen rendellenesség gyógyítása normális esetekben csak szemműtéttel, vagy speciális szemüvegekkel érhető el.

Az University of Rochester szakemberei ugyanakkor még a játékokon belül is különbséget tesznek, és arra a következtetésre jutottak, hogy az akcióprogramok áldásosabb hatással bírnak, mint a „békésebb”, kevésbé dinamikus programok. A kutatói külön megvizsgálták azt is, hogy vajon nem arról van-e szó, hogy egyszerűen csak a „jobb látású” játékosok jobban szeretik az akciójátékokat és megállapították, hogy egyáltalán nem, miután olyan tesztalanyokat vettek rá napi játékos „tréningre”, akik azelőtt semmilyen játékszoftvert nem használtak.

A kutatás nem kevesebbet próbál bizonyítani, mint azt, hogy azzal, hogy naponta sok időt töltünk el a monitor előtt, még nem feltétlen romlik látásunk, sőt, jelen esetben még javul is.


Forrás: MTI
2009. 04. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés