2020. Április 07. kedd
Az aktív videojátékok a gyaloglásnál, néha még egy rövidebb kocogásnál is többet érnek – derül ki az oklahomai egyetem legfrissebb kutatási eredményéből.

A kutatók egy 10-13 év közötti gyermekcsoport vizsgálatából vonták le következtetéseiket. Az eredmények szerint az úgynevezett exergaming, azaz a testmozgást igénylő hardverrel kiegészített videojátékok a gyaloglásnál több energiát igényelnek.

videojátékok, wii

A tesztek során a gyermekek energiaigényét tévénézés, a Dance Dance Revolution (DDR – 'Tánc Tánc Forradalom') nevű játék két szintjénél, a Nintendo Wii-vel játszható virtuális boksz és bowling, illetve a futópad használata közben mérték.

A videojátékok mindkét változata több, vagy közel ugyanannyi energiát igényelt, mint a futópadon egy erőltetett, vagy egy közepes sebességű gyaloglás – olvasható a Los Angeles Times online kiadásában megjelent beszámolóban.

A gyerekek a játék során háromszor annyi kalóriát égettek, mint pihenés, vagy tévénézés közben. A vizsgálat érdekessége, hogy a főként felsőtestmozgást igénylő Wii használata a DDR táncpadhoz hasonló hatásfokot produkált.

A tanulmány szerzői szerint az aktív videojátékok jelentősége a szórakoztatásban betöltött szerepükben rejlik. A passzív, csupán meredt tekintetet igénylő játékokkal szemben ezek az eszközök egy összetettebb testedzési programban akár a kerékpározás vagy a gyaloglás kiegészítői lehetnek.


Forrás: MTI
2009. 07. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés