2020. Szeptember 30. szerda
Együttműködésre és segítőkészségre ösztönözhetik a gyerekeket az erőszakmentes videojátékok – állapították meg az Iowai Egyetem pszichológusai.

Ugyanezek az amerikai szakemberek nemrég azt az eredményt hozták ki az erőszakos játékokról, hogy az ilyen szoftverektől agresszíven viselkednek a gyermekek. Most a békés játékokkal kapcsolatos új kutatásukban azt figyelték meg, hogy az előző eredmények ellenkezője is igaz: bizonyos erőszakmentes játékok arra taníthatják a fiatalokat, hogy segítsék társaikat – olvashatjuk a Physorg.com nevű tudományos internetes magazin oldalain.

videojáték, segítőkész

A tanulmányban az ötödik osztálytól kezdődően több demográfiai csoportot vizsgáltak. A résztvevő amerikai, szingapúri és japán több mint négy hónapon keresztül töltötték szabadidejüket szociális típusú játékszoftverekkel. A kutatások végeredménye szerint a közösségi kapcsolatok terén sokkal segítőkészebbé váltak a tanulók, illetve jobban együttműködtek társaikkal.

A tanulmányt publikáló kutatók szerint ezek az erőszakmentes játékok tökéletes taneszköznek minősülnek, így pozitívan értékelték őket, szemben az agressziót kiváltó erőszakos játékokkal. A „pro-szociálisnak” minősített játékok között nevezték meg a kutatók a Nintendo Wii-re megjelent Super Mario Sunshine és a Chibi Robo nevű játékokat. Érdekes, hogy kelléktárukban az egyik leghíresebb „pro-szociálisnak” tartott városépítő és menedzselő Sim City, vagy a valós életet szimuláló The Sims nem szerepeltek.

„A videojátékok nem eredendően rosszak vagy jók. Vannak jó és rossz tulajdonságaik, illetve jó és rossz hatásaik” – vonták le a következtetést az amerikai szakemberek.


Forrás: MTI
2009. 04. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés