2020. Április 09. csütörtök
1 . oldal
Az új influenza-fertőzések esetében az elhízás is a kockázati tényezők között szerepelhet – tárta fel egy kutatás.

A július közepéig bekövetkezett 574 H1N1-haláleset részleteit vizsgálták a Francia Közegészségügyi Intézet kutatói. Az esetek legalább felében találtak valamilyen kísérő betegséget. A mortalitás jellemzői sokban hasonlítottak a szezonális influenzáéra, azonban a kutatók szerint két fontos rizikófaktort kell kiemelni: a terhességet és az elhízást.

új influenza, elhízás

A terhességről már régóta jól tudják, hogy kockázati tényezőt jelent a szezonális influenza és a korábbi világjárványok esetén. Az új influenza esetében a vizsgált női halálesetek 10 százaléka következett be várandós vagy nemrég szült nőknél; minden másodiknak voltak egyéb egészségi problémái is.

Ezzel szemben az, hogy az elhízás is szerepet játszhatott egyes új influenza okozta halálozásokban, új utat nyit a járványügyi kutatásban. A kísérő betegségben is szenvedő elhunytak közül minden negyediknél állt fenn valamilyen anyagcserezavar, cukorbetegség és/vagy elhízás.

A kutatók a járvány által érintetteknél demográfiai eltéréseket is észleltek. „A fiatalabbakkal összehasonlítva az idősek bizonyos fokig védettek a fertőzéssel szemben, talán amiatt, hogy életük során többször találkoztak már az influenza A (H1N1)-vírussal” – mondták el a szerzők.


Forrás: Medipress
2009. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés