2020. Április 01. szerda
A H1N1 influenza vírusa ellen rendelkezésre álló szerek 24-48 órán belül a leghatásosabbak, vagyis az új influenzás esetéknél igen fontos a korai felismerés – közölték olasz kutatók.

„Nagy erőfeszítéseket kellene tenni egy olyan ellenőrző rendszer létrehozására, amely a lehető leggyorsabban képes észlelni és kezelni a felbukkanó eseteket, mivel a 24 óránál nagyobb késlekedés egyaránt hatástalanná teheti az antivirális kezelést és a megelőzést” – írta Stefano Merler, a trentói Bruno Kessler Alapítvány kutatója és munkatársai a BioMed Central egészségügyi portálon.

influenza, H1N1, antivirális, gyógyszerek

A kutatócsoport megállapította, hogy a gyógyszerek mielőbbi használata sokat segíthet. Matematikai modelljük alapján az derült ki, hogy a fiatalabb emberek antivirális szerrel való kezelése számos életet megmenthet, ugyanez azonban nem érvényes az idősebbek kezelésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az országoknak, hogy a népesség 25 százalékának ellátására elegendő vírusellenes szert készletezzenek. Merler szerint ahol ez nem valósul meg, még ott is lehetséges a megbetegedések és a halálozások csökkentése, ha a vírusellenes gyógyszerek felhasználásánál életkor szerinti prioritásokat állítanak fel.

A kutatók szerint Olaszországban például csak a lakosság 12 százalékának elegendő a meglévő készlet. A korábbi influenza világjárványok adatainak elemzése alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a kis készletek mellett legcélszerűbb, ha minden fertőzöttet kezelnek, megelőzés céljából azonban csak a fiatalabbaknak adnak szereket.


Forrás: MTI
2009. 07. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés