2017. Augusztus 19. szombat

Máj- és epebetegségek

gomba, gombamérgezés
A nyári-őszi gombaszezon ritkán múlik el tragédia nélkül. Az életveszélyes, nem egyszer halálos kimenetelű mérgezésekért elsősorban a sejtpusztulást - főleg májsejtelhalást - okozó gombafajok a felelősek (pl. gyilkos galóca). Mik a gombamérgezés tünetei?
BŐVEBBEN


májbetegség, diéta

A máj létfontosságú feladatokat ellátó szervünk, a méregtelenítés fő helye. Megbetegedése rendszerint igen súlyos állapotokat idéz elő, s kezelése mindannyiszor az étrend módosítását igényli.

BŐVEBBEN


A fertőzések ellen küzdő immunsejteket a máj bizonyos esetekben paradox módon lebontja – állapították ausztrál kutatók, magyarázatot adva arra, hogy más szervekhez képest miért ritkább a kilökődés májátültetés után.
BŐVEBBEN


Epesek

Az epe és az epevezeték megbetegedései igen sokakat érintenek: hazánkban minden hatodik ember, többségükben nő szenved ezektől. Számukra a legfontosabb az állapotuknak megfelelő táplálkozás, hiszen helyes étrenddel elkerülhetik a betegség súlyosbodását és növelhetik a kezelés hatékonyságát is.


BŐVEBBEN


Máj

A szervezet anyagcseréjének legfőbb helye a máj, melynek már enyhébb betegségei is jelentős károkat okozhatnak az egész szervezetben. A máj leggyakoribb megbetegedése a többféle vírus okozta májgyulladás (hepatitis).


BŐVEBBEN


Az alkohol okozta májkárosodások egyike az alkoholos hepatitisz, mely a májzsugor előtti utolsó stádium. Hogyan károsítja a májat a rendszeres alkoholfogyasztás, és mik a gyógyulás lehetőségei? Egyáltalán, van-e innen visszaút?
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés