2017. Augusztus 23. szerda

Fertőző betegségek

tetű
A legzártabb magánóvodáktól a legelegánsabb iskolákig bárhol előfordulhat tetűfertőzés. Bármilyen kellemetlen, ha az óvó- vagy tanítónéni erről értesíti a szülőket, kétségbeesésre semmi ok, hiszen ma már hatékony és diszkrét szerek állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak eltüntetik a hajas fejbőr élősködőit, hanem egy ideig távol is tartják ezeket.
BŐVEBBEN


immunrendszer

Az emberi testet többszörös védekezőrendszer óvja a mikroorganizmusok jelentette fenyegetéstől. A védelem azonban meggyengülhet, sőt, az immunrendszer akár tévedhet is. Hogyan működik ez a bonyolult rendszer?


BŐVEBBEN


körömgomba, gombásodás, gombák
Bár a gombák bőrünk felszínén szinte mindenhol megtelepedhetnek, a leggyakrabban az összefekvő testhajlatokban, ujjközökben, a körmökön, nyálkahártyákon, a szájban, nyelven és a nemi szerveken jelennek meg.
BŐVEBBEN


kutyaharapás

Az háziállatok tartása sok előnnyel jár, de veszélyei is vannak, főleg a gyerekekre nézve.


BŐVEBBEN


hát, övsömör
A bárányhimlő átvészelése sajnos nem jelent örökre szóló leszámolást a betegséget okozó vírussal, az ugyanis lappangva visszamaradhat a szervezetben, és övsömör képében újra támadásba lendülhet. A betegség kellemetlen bőrtünetekkel jár, olykor kínzó fájdalom kíséretében.
BŐVEBBEN


gyógyszer, gyógyszerek, öngyógyítás

Az öngyógyítás, öngyógyszerezés egyre nagyobb méreteket ölt. Szaporodik a vény nélkül kapható gyógyszerek, készítmények száma, és a reklámok is arra bátorítanak, hogy kisebb bajainkat mi magunk orvosoljuk. Az öngyógyítás számos veszélyt hordoz és általában az egészségügyi ismeretek is hiányosak, ugyanakkor fontos, hogy egyre nagyobb szerepet, felelősséget vállaljunk egészségünkért.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Szájára veszi a világ: a herpesz Antibiotikum: Szedjük vagy ne szedjük? Influenza, nem nátha! A vágy vámszedői: nemi úton terjedő betegségek A maláriáról A bárányhimlő tünetei, kezelése Torokgyík és társai Fertőző nyaralás: a hepatitis-fertőzés veszélyei 5 tipp a repülés alatt elkapható fertőzések ellen Nincs új kór a nap alatt Itt a kullancsszezon! Hólyagférgesség: állatról emberre terjedhet Egy halálos kór a téli szezonban Már megint megfáztam – a nátha és társai Nyirokcsomó-megnagyobbodás gyermekkorban Baktériummentes hűtőszekrényt! Láthatatlan szabotőrök: vírusok Hol terjednek a leggyorsabban a vírusok? Háború hadüzenet nélkül: a gyulladás Csak egy kis karcolás? – A tetanusz Kötelező védőoltások gyermekeknek A heveny orrmelléküreg-gyulladás Az arc- és homloküreg-gyulladás A gyermekkori nátha szövődményei Zsebkendők szezonja: a megfázás Kell egy hét rosszullét? Hogyan kerüljük el az influenzát? A skarlát Hurutos hörgők: a bronchitis heveny és krónikus formái A titokzatos tüdőgyulladás Amit a SARS-ról tudni lehet /Az atípusos tüdõgyulladás/ Tömegeket fertőz a tbc A szalmonellafertőzés megelőzése Macsóhímzés: tetoválás és sterilitás Betegségek az uszodából és a strandról A hepatitis B-vírus okozta májgyulladás A fertőzés okozta agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás Középkori bájital a szuperbaktériumok ellen Amputáláshoz vezetett a turistaparadicsomban szerzett fertőzés Akiknek ingyen kellene adni az influenzaoltást Előnyei is vannak a nyers tejnek Tippek az influenza távoltartására SMS figyelmeztet a védőoltásra Ebola: nincs újabb brit beteg A nyers csirkehús leve felelős a legtöbb ételfertőzésért Közösen használt manikűrkészlettől kapta a HIV-fertőzést Minden tizedik angol kolbász hordozza a hepatitisz E vírusfertőzést Közel az első Ebola-védőoltás
Lecsengőben van az AIDS-járvány Kismamák és az influenzaoltás Több a TBC-s gyerek a hivatalosan közzétett adatnál Két és fél méteres galandféreg élt a testében Semmi kutyapuszi! Fertőzőbbek lehetnek a mérsékelt égövi szúnyogok Szúnyogcsípéssel a malária ellen? Jó hír az új madárinfluenzáról Elnéptelenedtek a madárvárták Erre vigyázzon, ha kisgyerekének gyógyszert ad! Száznál több madárinfluenzás Rejtély a H7N9 terjedése Alapvetések és érdekességek az influenzáról Négy tévhit az immunerősítésről Rontja a vírusok elleni immunválaszt az alkohol Torokgyulladás nyáron Fertőző falatok a nyári melegben Az ajakherpesz és kezelése Fertőzésveszély a trópusi strandokon Baktérium-veszély a tengerparti strandokon Halálos veszélyek leselkednek ránk a kórházakban Fertőző csókok Mákszemnyi vámpír: a fejtetű Barát vagy ellenség? – Az immunrendszer kóros működése Cseppet sem hiányzik: a nátha Erdei vérszívó: a kullancs A gyermekkori tüdőgyulladás Hogyan szabaduljunk meg gyorsan a náthától? Itt a tavasz – meg a kullancsveszély Vegyük komolyan a tüdőgyulladást! Ha a házikedvenc karmol: a macskakarmolási betegség Védőoltás egy gyakori gomba ellen A lábujj- és körömgomba kezelése Tornacipők átka: a lábujj- és körömgomba Előzmény nélkül is kiújulhat a nemi szervi herpesz A HPV-fertőzés (Humán papilloma vírus) Férfiaknál is hatásos a HPV-oltás Csókkal terjed A szifilisz AIDS - 20 év, 20 millió halott Gyengül a HIV-vírus? Marha nagy baj: szivacsos agyvelőgyulladás Fertőzések melegágya a kutyaürülék A bolhacsípés veszélyei Gyakori tévhitek a kullancscsípésről Mit tehetünk a kullancsok ellen? Férgek, giliszták az emberi testben Egy félelmetes féreg, mely a testben élősködik

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés