2020. Február 19. szerda
Hogyan védekezhetünk az influenza ellen? -  Védőoltás -  Kezelés
Az influenza többnyire különösebb gond nélkül lezajlik, ám szövődményei igen súlyosak is lehetnek. A megelőzésre ősztől tavaszig gondot kell fordítani, aminek része a védőoltás időben történő beadása. Mit tegyünk, hogy ne kapjuk el a betegséget?

Az influenzát sokan keverik a megfázással, a különbség azonban óriási, annak ellenére, hogy mindkettőt vírus okozza. A megfázás tünetei fokozatosan fejlődnek ki és enyhe hőemelkedéssel, esetenként nem túl erős torokfájással, gyakori tüsszögéssel, orrdugulással járnak. A gyógyulás gyorsnak mondható, szövődmények ritkán fordulnak elő és enyhék.

Az influenza tünetei ezzel szemben hirtelen jelennek meg, óráról órára rosszabbodik a beteg állapota, rendkívül erős torok- és fejfájás, magas láz, végtag- és ízületi fájdalom kíséri. A beteg fáradtnak, gyengének érzi magát, inkább a köhögés, mintsem a tüsszögés jellemző. Súlyos szövődmények léphetnek fel (tüdőgyulladás, gyermekeknél középfülgyulladás, sinusitis, bronchitis stb.), a gyógyulás 1-2 hetet vesz igénybe.Influenza elkerülése

Hogyan védekezhetünk az influenza ellen?

Járvány kialakulására decembertől márciusig számíthatunk, ezért amint kitör a tömeges megbetegedés, az alábbiakra ügyeljünk:
• maradjunk távol összejövetelektől, zsúfoltságtól,
• veszélyes az influenzás beteg látogatása,
• használjunk zsebkendőt tüsszentéskor, köhögéskor,
• gyakran mossunk kezet,
• a kórházi látogatási tilalmat komolyan kell venni, hiszen az ott ápolt betegekre óriási veszélyt jelenthet a látogatók által behurcolt kórokozó,
• a helyiségeket gyakran kell szellőztetnünk,
• használhatunk illóolajokat (pl. párologtatóban), melyek közül elsősorban az eukaliptusz ajánlott vírusölő hatása miatt,
• C-vitamin és egyéb vitaminok, immunerősítők fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét fokozhatjuk.

Védőoltás

Az influenza elleni leghatékonyabb védekezés a védőoltás, amit célszerű már ősszel igénybe venni, de a járvány kitörésének kezdetén sem késő. Mindenkinek ajánlott, de különösen fontos, hogy védőoltásban részesüljenek azok, akiknek alapbetegségük, bizonyos gyógykezelésük, vagy életkoruk miatt az influenzafertőzés súlyos lefolyású, vagy életveszélyes lehet.

A kockázati csoportba tartozók:
• 60 évesnél idősebb személyek egészségi állapotuktól függetlenül,
• életkoruktól függetlenül (3 évesnél idősebb) az idült szív- és keringési, légzőszervi, vese, anyagcsere-betegségben szenvedők,
• rosszindulatú daganatos vagy gyógyszeres kezelés révén csökkent immunitással rendelkező személyek,
• szociális otthonokban, öregek otthonában, egészségügyi intézményekben huzamos ideig ápolt bármely életkorú személyek,
• 18 éves korig tartós szalicilátkezelésben részesülő fiatalok.

A kockázati csoportokba tartozóknak az influenza elleni oltás beadását térítésmentesen lehet kérni a háziorvosnál. Azok, akik nem tartoznak a kockázati csoportba, de szeretnének influenza ellen védőoltást kapni, a háziorvosukkal írathatják fel a vakcinát.

Külön említjük az influenza új vírusa, a H1N1 elleni vakcinát, amelyet szintén érdemes beadatni, különösen a kockázati csoportba tartozóknak és hozzátartozóiknak. A szezonális influenzával ellentétben ez némileg eltérő kört jelent, az új vírus ugyanis nem annyira veszélyes az idősekre, sokkal inkább a fiatalokat fenyegeti, és náluk okoz igen súlyos szövődményeket.

Az ingyenes oltásra jogosultak közé tartoznak az egyes, főként krónikus betegségben szenvedők és csökkent immunitású személyek; különféle egészségügyi, ápolási intézményekben élők és dolgozók; a várandós, illetve terhességet tervező nők; a gyerekek (egészen középiskolai tanulmányaik befejezéséig) és az oktatási intézmények dolgozói; a közigazgatásban és egyéb, kiemelten fontos területen dolgozók; valamint az egyévesnél fiatalabb gyermekekkel egy háztartásban élők.

Kezelés

Ha megbetegedtünk, a következőkre biztosan szükség lesz: C-vitamin, ágynyugalom, folyadék, lázcsillapítás, esetenként köptető, vagy kínzó száraz köhögés esetén éjszakára köhögéscsillapító. Ha szövődmények lépnek fel, szükség lehet antibiotikumokra, melyeket az orvos írhat fel; ezek azonban megelőzésre nem alkalmasak!

Mivel a szövődmények az új vírus esetében igen súlyosak is lehetnek (például tüdővérzés, tüdőgyulladás), és sokan csak későn keresik fel az orvost, vagy éppen már egyenesen kórházba kell őket vinni, a tünetek jelentkezésekor tanácsos felhívni a háziorvost, aki el tudja dönteni, hogy szükséges-e orvosi vizsgálat, például a minket megtámadó vírus kilétének tisztázására, illetve a "szokásos" influenza elleni módszereken túl kell-e például antivirális szereket kapnunk.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés