2020. Október 31. szombat
Ki hinné, hogy a vitaminok lelkiállapotunkra is erős hatással vannak? A mai modern pszichofiziológusok egyszerű biokémiai folyamatok eredményének tartják a boldogságot. Talán illúzióromboló, de nagy gondolatok, lenyűgöző művészi alkotások sem jöhetnének létre a noradrenalin illetve a béta-endorfin közreműködése nélkül.

Az idegsejtekben tárolódó C-vitamin bármikor készen áll arra, hogy segítse a szervezet noradrenalin előállítását, azét az anyagét, amely éberré és eufóriássá tesz bennünket.

Cvitamin

Hatalmas adag noradrenalin termelődik szervezetünkben pl. vészhelyzetek esetén. Ez az izgató anyag felhajtja a vérnyomást, azonnal frissé tesz bennünket és jobb koncentrációra leszünk képesek. Jó hangulatunknak pedig nem más a titka, minthogy a noradrenalin elősegíti a béta-endorfin nevű opiát peptid termelését, ami a szervezetünkben keletkező örömokozó drogot tartja életben.

Az örömérzet szempontjából nem az a lényeges, hogy minél magasabb legyen a bétaendorfin-szint, ennél sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb képes legyen emelkedni. C-vitamin jelenléte nélkül pedig mindez lehetetlen.

Az Egyesült Államok biokémikusai az öngyilkosság gondolatával foglalkozóknál és a depresszióval küzdőknél megpróbálják emelni (elsősorban C-vitamin segítségével) a természetes béta-endorfin képződést.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés