2020. Április 05. vasárnap
Kevésbé idegenkednek a kockázatvállalástól, s e tekintetben a férfiakhoz hasonlóan viselkednek azok a nők, akiknek szervezetében több tesztoszteron hormon van – állapították meg amerikai kutatók.

A férfi nemi hormonként ismert tesztoszteron egyaránt megtalálható a férfiak és a nők szervezetében, de a férfiakéban sokkal több termelődik. A tesztoszteront régóta a versenyképességgel, az uralkodásra való hajlammal, a félelemérzet csökkenésével vagy az olyan kockázatos magatartással azonosítják, mint például szerencsejáték űzése.

tesztoszteron

Luigi Zingales, a Chicagói Egyetem kutatója és munkatársai MBA-képzéssen részt vevő férfi és nő diákok tesztoszteronszintjét vizsgálták nyálminta alapján, illetve arra kérték őket, hogy válasszanak a garantált fizetés vagy a magasabb jövedelmet biztosító, ám kockázatos lottójátékon alapuló között. A diákoknak többször kellett e két alternatíva között választaniuk, annak függvényében, ahogy növekedett a kifizetésre kerülő pénzek összege.

A szakemberek megállapították, hogy általánosságban a férfiak voltak azok, akik a kockázatosabb, lottón megszerzett jövedelmet választották. Ám az is kiderült, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel bíró nők esetében hétszer nagyobb volt az esély a kockázatvállalásra, mint az alacsonyabb tesztoszteron szintű társaik körében.

Ugyanakkor semmilyen különbséget nem találtak a kockázatvállalás tekintetében a viszonylag alacsony tesztoszteronszinttel bírók – a nők 90 százaléka, és a férfiak 31 százaléka – körében.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a házas férfiaknak és nőknek egyaránt alacsonyabb a hormonszintjük, mint az egyedülállóknak. „A házasokról közismert az is, hogy kevésbé kockázatvállalók, mint azok, akik egyedül élnek” – írták a kutatók a pnas.org tudományos honlapon megjelent tanulmányukban.

A felmérésben résztvevő férfiak 75, a nőknek pedig 36 százaléka választott olyan, magas kockázattal járó pénzügyi karriert, mint például amilyen a befektetési bankáré vagy a tőzsdeügynöké.


Forrás: MTI
2009. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés