2020. Február 26. szerda
A váll, a kar vagy a hát gyengéd érintése megváltoztatja az emberek kockázatvállalási hajlandóságát; különösen a női érintés hatásos a befolyásolás szempontjából – állapították meg amerikai és kanadai pszichológusok.

Jonathan Levav, a New York-i Columbia Egyetem marketingprofesszora szerint az érintés az emberi viselkedés hirtelen, ám észrevétlen befolyásolásának igen hatékony módja, és orvosként vagy kereskedőként érdemes észben tartani hatásait. A szakértő Jennifer Argóval, a kanadai Albertai Egyetem kutatójával vizsgálta az érintés hatásait.

érintés

A szakemberek egyik kísérletükben 67 önkéntes férfit és nőt kértek meg arra, hogy válasszanak anyagilag megtérülő vagy kockázatos szerencsejáték között, miközben egy női vagy férfi munkatárs megérintette őket vállukon, karjukon vagy hátukon. Megállapították, hogy mindkét nem képviselői nagyobb valószínűséggel választottak szerencsejátékot a megtérülés garanciája nélkül is, ha nagyobb biztonságban érezték magukat az érintés miatt. Különösen hatásos volt a női érintés.

Egy másik tesztben 105 embert kértek meg, hogy osszák szét pénzüket két befektetési forma között. Kötvénybe fektethettek, amely évi négy százalék hozamot garantált, vagy egy kockázatos ügyletbe, amelyben nem volt biztosítéka a megtérülésnek. Ebben a tesztben is azok vállaltak nagyobb eséllyel kockázatot, választották a szerencsejátékot, akiket a döntés előtt nő érintett meg a vállán.

Levav és Argo a korai anyai kötődés biztonságot nyújtó emlékére vezeti vissza az eredményt. „Egy nőtől érkező, támogatást feltételező egyszerű vállveregetés vagy hátlapogatás is előhívhatja azokat az érzéseket, amelyek hasonlítanak a biztonságérzethez, amelyet az anya nyugtató érintése nyújtott a gyerekkorban” – írták a Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.


Forrás: MTI
2010. 05. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés