2020. Július 08. szerda
A hormonok rosszfiúja, az agresszivitással leginkább kapcsolatba hozott tesztoszteron új oldaláról mutatkozott meg egy svájci-brit kutatásban: az eredmények szerint a nemi hormon hozzájárulhat az igazságos viselkedéshez is.

Korábbi tanulmányokból ismeretes, hogy a hím állatok kevésbé harciasak, ha kasztrációval csökkentik a tesztoszteronszintjüket. Ebből ered az a széleskörű előítélet, hogy a tesztoszteron nem csak futókat tesz gyorsabbá, hanem mindenkit egoistává és agresszívvá varázsol. Zürichi és londoni kutatók azt vizsgálták, mennyi ebből a valóság, és mennyi a mítosz.

tesztoszteron

Vizsgálatuk során 121 önkéntesnek adtak tesztoszteront illetve placebót. Ezt követően egy játékban ajánlatokat kellett tenniük egy bizonyos összegű pénz elosztására. Minél igazságosabb volt egy ajánlat, annál inkább talált elfogadásra. Amennyiben a felek nem bírtak megegyezni, egyikőjük sem kapott semmit.

Az eredmény igencsak meglepte a kutatókat, ugyanis a mesterségesen megemelt tesztoszteronszintű résztvevők igazságosabb ajánlatokat tettek, mint placebót kapott társaik. Az általánosan elfogadott vélemény alapján azt lehetett volna várni, hogy az emelt tesztoszteronszint agresszív, önző és kockázatos stratégiát vált ki a lehetséges negatív következmények ellenére – fogalmazott Christoph Eisenegger, a Nature című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

Ugyanakkor megdöbbentő módon az is bebizonyosodott, hogy a tesztoszteronnal kapcsolatos néphiedelem milyen nagy hatással van, ugyanis azok a résztvevők, akik azt hitték, hogy kaptak tesztoszteront, igazságtalanabbul viselkedtek, attól függetlenül, hogy valójában emelték-e a hormonszintjüket vagy sem. Úgy tűnik tehát, hogy nem maga a tesztoszteron vezet agresszióhoz, hanem az őt körülvevő mítosz – írja a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása.


Forrás: MTI
2009. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés