2020. Február 26. szerda
A legújabb kutatások szerint a tesztoszteron egoistává, énközpontúvá és kevésbé együttműködővé teheti az embereket, ami segíthet megmagyarázni, miért nem képesek a csapatmunkára az erősebb, domináns egyéniségek.

A Wellcome Trust Idegi Képalkotó Központjának vizsgálataiban 34 nő vett részt, akik korábban nem ismerték egymást. A résztvevőket párokba osztották, majd megkérték őket, hogy végezzenek el egy, az együttműködés mérésére alkalmas feladatsorozatot. A teszteket két különböző napon kellett elvégezniük a pároknak. Az egyik nap a résztvevők tesztoszterontartalmú tablettát kaptak, a másik nap hatóanyag nélküli placebót.

tesztoszteron, egoista

A várakozásoknak megfelelően akkor dolgoztak legjobban a csapatok, amikor a résztvevők megpróbáltak összedolgozni és nem önállóan végezték el a feladatokat. Az együttműködéssel nem volt semmi probléma a placebós napon, a tesztoszteron azonban jelentősen megnehezítette a közös munkát.

A kutatók szerint a magasabb tesztoszteron-szint okozta egocentrikus viselkedés nehezíthette meg az együttműködést. „Csapatmunka közben az egyéni érdekeink és a többség érdeke között kell egyensúlyoznunk: ha túlságosan feladjuk magunkat, sosem fogunk érvényesülni, de a túlzott erőszakos viselkedés sem vezethet túl sok jóra – mondta el Dr. Nick Wright, a kutatás vezetője. – Viselkedésünket nagyban befolyásolják hormonjaink: az oxitocin segítheti az együttműködést, a tesztoszteron azonban túlzottan énközpontúvá tehet minket és ellehetetlenítheti a közös munkát.”

A kutatás részletes leírása a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban olvasható.


Forrás: Medipress
2012. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés