2021. Április 19. hétfő
A koleszterinszint csökkentésére alkalmas sztatinok nagyobb dózisú, intenzív alkalmazása jelentősen csökkenti a szívrohamok és a szélütések kialakulásának kockázatát – közölték kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban.

Colin Baigent, az Oxfordi Egyetem munkatársa 26 korábbi, összesen 170 ezer emberre kiterjedő tanulmány eredményeit vetette össze kollégáival. A tanulmányok közül öt a magas koleszterinszint kezelésére leggyakrabban alkalmazott sztatinok intenzív alkalmazását hasonlította össze a szokásos használattal, míg 21 tanulmány a sztatinok szedésének hatását vetette egybe a nem szedés következményeivel.

sztatinok

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy az intenzív kezelés a normál szedéshez viszonyítva további 15 százalékkal csökkentette a jelentős szív- és érrendszeri problémák előfordulásának esélyét. 13 százalékkal csökkent a szívvel összefüggő halálesetek, valamint a nem halállal végződő szívrohamok száma, és 16 százalékos visszaesés mutatkozott a szélütések számában. Ebben az öt tanulmányban összesen mintegy 40 ezer résztvevő volt.

Mind a 26 tanulmányt egybevetve, és az összes halálokot figyelembe véve, minden 1,0 millimol per literes (mmol/l) csökkenés a „rossz” (LDL) koleszterin szintjében 10 százalékkal csökkentette a halálesetek számát. Az elemzés nem talált emelkedést a rákos esetek vagy a nem kardiovaszkuláris betegségek miatti halálozásban.


Forrás: MTI
2010. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés