2021. Április 23. péntek
Érdekes összefüggésre figyeltek fel amerikai kutatók: a magas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok jelentősen csökkentették a halálozás kockázatát a szezonális influenza miatt kórházba került betegek körében.

A szezonális influenza miatt 2007-2008-ban kórházba került ember egészségügyi adatait elemezte Meredith Vandermeer oregoni kutató az amerikai járványügyi hatóság, a CDC munkatársaival.

influenza, sztatinok

A betegek 28,6%-a szedett magas koleszterinszintje miatt sztatint, közülük 2,1 százalék halt meg, míg azok közül, akik nem szedtek ilyen szert, 3,2 százalék.

Az amerikai Fertőző Betegségek Társaságának találkozóján Vandermeer elmondta, hogy korábbi tanulmányok is jelezték: a sztatinok segítik az influenzás betegek felépülését, mert csökkentik a gyulladást, melyet a fertőzés kivált a szervezetben.

Az influenzás betegeknél gyakran igen gyors és erős gyulladásos választ vált ki a vírusfertőzés, időnként ez okozza halálukat. Ezt a túlzott reakciót csökkenthetik a sztatinok. Az előzetes eredmények után további, kiterjedtebb vizsgálatot terveznek a kutatók.


Forrás: MTI
2009. 10. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés