2021. Április 23. péntek
A koleszterincsökkentő hatású, sztatin alapú gyógyszerek egy májenzim gátlása útján hatnak, eddig azonban nem voltak adatok arra nézve, hogyan hatnak ezek a szerek a májra, és biztonságos-e őket májbetegségben is szedni. Görög kutatók pótolták a hiányt.

A „rossz” LDL koleszterin az érszűkület legfőbb okozója, ami szívinfarktus vagy szélütés kialakulásához vezethet. A magas koleszterinszintet csökkentő sztatinok azt az enzimrendszert gátolják, amely a koleszterin előállításában játszik szerepet a májban.

koleszterin, sztatin

Görög kutatók Vasziliosz G. Atirosz a sztatinkezelés és a kórosnak vélt májfunkciós eltérések közötti összefüggést vizsgálták 1600 vizsgálati alany bevonásával. Közülük 437 koszorúér-betegségben szenvedő személyt emeltek ki a kutatók, akiknek a laboratóriumi eredmény alapján valószínűleg májműködési zavaruk volt. Ezek közül 227 kapott sztatinkezelést, a többiek nem szedtek ilyen gyógyszert.

A hároméves megfigyelési idő alatt a sztatinokat nem kapó kontrollcsoport 20 százalékánál lépett fel infarktus vagy szélütés, míg a sztatin érvédő hatását bizonyítva a gyógyszert szedők között ez csak 10 százalék volt.

A májra vonatkozó eltérések aránya nem különbözött a két csoportnál, azaz a sztatin nem okozott májkárosodást, a szív-és érbetegségek rizikóját ugyanakkor 39 százalékkal csökkentette. Ezek alapján a kutatók szerint az ilyen gyógyszerek szedése indokolt és biztonságos – olvasható az eredményeket közlő Lancet című szaklapban.


Forrás: MTI
2010. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés