2020. Október 31. szombat
Néhány szakember feltételezése szerint a magzati immunrendszer válaszol az anyát ért allergénekre (allergiát kiváltó anyagokra), és talán ez lehet az oka a csecsemőkorban kialakult allergiáknak, például az ekcémának és asztmának. Az elméletet egyelőre nem sikerült tökéletesen alátámasztani, most azonban új eredmények jelentek meg, amelyek megerősítik az elképzelést.

magzat immunrendszer antitestek

Az elméletet azért nehéz igazolni, mert az antigén-specifikus T-sejteket (az allergiát kiváltó anyagokra reagáló fehérvérsejtek egy csoportja) a köldökzsinór vérében idáig még nem sikerült kimutatni. A Columbia Egyetem kutatói azonban kifejlesztettek egy új sejtfestési eljárást, amely megkönnyíti a T-sejtek detektálását.

A Rachel Miller vezetette munkacsoport ezt az új eljárást használta a köldökzsinórvérben lévő B- és T-sejtek kimutatására az anya influenzaoltását követően. A terhes nő influenza elleni védőoltása biztonságos és ajánlott a legnagyobb amerikai közegészségügyi szervezet, a Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) véleménye szerint.

A kutatók a köldökzsinórból vett vérminták megközelítőleg 40%-ában az oltóanyag ellen termelődött ellenanyagokat találtak. Ezen eredmények alapján megállapítható, hogy az antigénre adott B- és T-sejtes immunválasz már méhen belül kialakul, ami alapján felvethető, hogy az ember újszülöttkori immunrendszere nem cselekvőképtelen, hanem képes válaszolni a környezeti hatásokra. A kutatási eredményeket bemutató közlemény a Journal of Clinical Investigation című szaklapban jelent meg.


Forrás: Medipress
2007. 06. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés