2021. Január 28. csütörtök
A körülmetélt férfiak feleségei és barátnői körében kisebb a humán papilloma vírus (HPV) fertőzési aránya – közölték amerikai kutatók a brit The Lancet orvosi folyóiratban.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársai Maria Wawer vezetésével 2003 és 2006 között Ugandában toboroztak résztvevőket követéses vizsgálatukhoz.

körülmetélés, HPV

A mintegy ezer HIV-negatív férfi és állandó (feleségek, illetve barátnők) egészségét a felmérés kezdetekor, majd  két év elteltével is ellenőrizték. Ekkor a körülmetélt férfiak partnereinek körében 27,8 százalék volt a humán papilloma vírussal való fertőzöttség aránya, a nem körülmetélt férfiak partnerei között pedig 38,7 százalék.

A HPV a nőknél a méhnyakrák fő kiváltó oka, emellett a condyloma, azaz a nemi szervek szemölcsös elváltozását is előidézheti, valamint a hímvessző és a végbél daganatainak, illetve fej-nyaki rákok kialakulásában is szerepet játszhat. A HPV-fertőzés a férfiaknál többnyire nem okoz tüneteket, ezért könnyen megfertőzhetik partnernőiket anélkül, hogy tudnának róla.


Forrás: MTI/Vital
2011. 01. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés