2020. Szeptember 24. csütörtök
Bár egyes afrikai felmérések szerint a körülmetélés csökkentheti a HIV-fertőzés kialakulásának esélyét heteroszexuálisoknál, a legújabb kutatások szerint nem képes megelőzni a betegséget meleg és biszexuális férfiak esetében.  

Sok Afrikában végzett kutatás alapján tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a körülmetélés akár 60 százalékkal csökkentheti a HIV előfordulását heteroszexuális férfiak esetében. A fejlett nyugati országokban azonban, ahol a homoszexualitás gyakoribb jelenség, a körülmetélésnek úgy tűnik, nincs HIV-megelőző hatása.

HIV, körülmetélés

A mostani kutatásban az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Kezelési Központja összesen 4900 férfi esetében vizsgálta a HIV előfordulását. A férfiak 86 százaléka volt körülmetélt és a kutatás három éve alatt összesen 7 százalékuk lett HIV-pozitív. A kutatók eredményei szerint a körülmetélés megelőző hatása nem mutatkozott a vizsgált férfiaknál.

„Ennek alapján át kell gondolnunk a HIV megelőzésére vonatkozó irányelveket, hiszen eddig azt gondoltuk, a körülmetélés jelentősen csökkentheti a fertőződés esélyeit” – nyilatkozta Deborah A. Gust, a kutatás vezetője.

A hímvessző előbőre különösen jó táptalajt biztosít a vírusoknak, így a HIV-nek is, ezért hitték sokáig, hogy az eltávolítása megelőző hatással bírhat. „Természetesen nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a körülmetélés haszontalan lenne, de az biztos, hogy a fejlett országokban élő meleg és biszexuális férfiak esetében a megelőző hatása erősen limitált” – nyilatkozta Dr. Gust.


Forrás: Medipress
2010. 03. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés