2019. December 14. szombat
1 . oldal
A HIV-fertőzött férfiak körülmetélése nem csökkenti partnernőik fertőzési kockázatát – állapítják meg amerikai orvosok.

Kenyában, Ugandában és Dél-Afrikában három éve zárult vizsgálatok eredményéből az derült ki, hogy a férfiak körülmetélése felére csökkenti későbbi HIV-fertőzésük esélyét. Egy tanulmány tavalyi követéses elemzése még ennél is jobb, 65%-os arányt mutatott ki. A következő kérdés az volt, hogyan változik a nők kockázata, ha HIV-fertőzött partnerük körülmetélt.

körülmetélés, HIV

A baltimore-i Johns Hopkins kórház közegészségügyi iskolájának orvosai Ugandában vizsgálták a kérdést, Maria Wawer vezetésével. A vizsgálatban 922 HIV-fertőzött, ám az AIDS tüneteit nem mutató 15-49 éves ugandai férfi vett részt. A csoport egyik fele körülmetélt volt, másik fele nem. A kutatásba bevonták a férfi önkéntesek partnernői közül az arra vállalkozókat is.

Két év elteltével az adatok elemzéséből teljesen egyértelmű volt, hogy partnerük körülmetéltsége nem óvta meg a nőket a HIV-fertőzéstől. A körülmetélt férfiak partnernőinek 18 százaléka, míg a kontrollcsoportban lévők 12 százaléka fertőződött meg.

A körülmetélt csoportban a legtöbb fertőzés a beavatkozást követő első hat hónapban történt. Ennek oka az lehet, hogy a férfiak egy része nem hagyott elegendő időt a seb gyógyulására, ezáltal kitette partnernőjét annak, hogy vírust tartalmazó vérrel került kapcsolatba.

A kutatók megállapítása szerint miközben a körülmetélés védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, tudniuk kell, hogy partnernőiket nem óvja; egyúttal elengedhetetlen a férfiak felvilágosítása, hogy a műtét után a teljes sebgyógyulásig szigorúan tartózkodjanak a szexuális érintkezéstől – olvasható a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányban.


Forrás: MTI
2009. 07. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés