2019. December 13. péntek
Az átlagnépességben a férfiak fele fertőzött lehet a humán papillomavírussal (HPV), amely szemölcsöket okozhat, de kapcsolatba hozható a méhnyakrák és más típusú tumorok kialakulásával is – közölték amerikai kutatók.

A floridai Tampában működő H Lee Moffitt rákkutató központ munkatársai 1100, tizennyolc és hetven év közötti férfit vizsgáltak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Mexikóban, hogy pillanatfelvételt készítsenek arról, mennyire elterjedt jelenleg a HPV-fertőzöttség a férfiaknál.

HPV-fertőzés, férfiak

„Arra jutottunk, hogy a férfiaknál nagy arányban található genitális fertőzés, összességében 50 százalékban” – mondta Anna Giuliano kutatásvezető. Az eredményeiket a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelentető kutatócsoport azt is megállapította, hogy az új fertőzések aránya a férfiaknál hasonló, mint a nőknél.

A férfiak mintegy 6 százaléka fertőződik meg évente a HPV 16-tal, amely magas rákkockázatú vírustörzs, a nők méhnyakrákjával és a férfiak egyes ráktípusaival is kapcsolatba hozható. Gyakoribbnak találták a kutatók a férfiaknál az egész életet végigkísérő genitális HPV-fertőzést. Mint Giuliano hozzátette, a nőknél könnyebben tűnik el a HPV-fertőzöttség, különösen idősebb korukban – úgy tűnik, a férfiakra kevésbé jellemző a vírus legyőzésének képessége.

Vakcinálási szakértők szerint a tanulmány megerősíti, hogy a fiúkat is érdemes lenne beoltani humán papillomavírus ellen, ahogy a lányoknál már számos országban teszik.


Forrás: MTI
2011. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés