2020. Július 13. hétfő
Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok egyre nagyobb gondot jelentenek világszerte. Amerikai kutatók olcsó és hatékony ellenszert találtak a problémára: a cukrot.

A gyógyszerekkel szembeni ellenálló képességet sok kórokozó úgy éri el, hogy mintegy „hibernált” állapotba kerül. A túlélt baktérium aztán hetekkel-hónapokkal később újra aktiválódik, ami a betegség kiújulását eredményezi.

cukor, antibiotikum

A Bostoni Egyetem kutatóinak a Nature oldalain bemutatott vizsgálata megállapította, hogy a szőlőcukor és a gyümölcscukor drámaian növeli az ún. first-line antibiotikumok, például a streptomycin és a tetracycline hatásosságát, azáltal, hogy kihozza a baktériumokat a hibernációból, és ismét fogékonnyá teszi őket a kezeléssel szemben.

James Collins professzor és kollégái azt tapasztalták, hogy a cukorral kevert antibiotikum hatására az e. coli és staphylococcus baktériumok – a húgyúti fertőzések leggyakoribb kiváltói – mintegy két órán belül 99,9 százalékban elpusztultak. Ugyanakkor cukor nélkül a gyógyszer hatástalan volt.

A kutatók a jövőben a cukor tuberkulózis-gyógyszerekre gyakorolt hatását tervezik tesztelni.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés