2020. Június 06. szombat
Egyes gyermekkori oltásokat korábban összefüggésbe hoztak az autizmussal, egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy az oltóanyagokban tartósítószerként használatos thimerosal vagy az MMR-vakcina autizmust okozhat.

Az autizmus kialakulásának pontos oka ma is ismeretlen, de sok tényezőről, többek között a kisgyermekkorban beadott oltásokról feltételezték, hogy összefügg a rendellenességgel – utóbbiak beadásának időszaka gyakran egybeesik az autizmus diagnózisának idejével.

autizmus, oltások

Egy brit tanulmány 10 évvel ezelőtt kijelentette, hogy az autizmus összefüggést mutat az MMR-oltással (kanyaró, mumpsz és rubeola elleni), ennek hatására Angliában sokan nem oltatták be gyermekeiket, így a kanyarós esetek száma az elmúlt évtizedben drámaian megemelkedett.

Válaszul erre az amerikai hatóságok megvizsgálták a rendelkezésre álló dokumentációkat, de nem tudtak ok-okozati összefüggést felállítani. A brit szerzők egy része utólag visszavonta állítását.

Mivel a többkomponensű oltásokban használt thimerosal betiltása után is egyre emelkedett az autizmus előfordulása, nem sikerült az összefüggést bizonyítani.

2009 februárjában az Amerikai Szövetségi Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy sem az MMR oltás, sem pedig a thimerosalt tartalmazó vakcinák nem tehetők felelőssé az autizmusért – olvasható a Journal for Specialists in Pediatric Nursing c. folyóiratban.


Forrás: Medipress
2009. 10. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés