2020. Augusztus 05. szerda
A nők a félelmet, az undort és más hasonló érzelmeket mind az arckifejezés, mind a hang alapján hamarabb és jobban felismerik, mint a férfiak – derítették ki kanadai kutatók, akik szerint eredményük közelebb visz az autizmus megértéséhez.

Az érzelmek felismerésével foglalkozó eddigi vizsgálatok során többnyire arcokról készült fényképeket mutattak meg az alanyoknak. A montreali egyetem kutatói ezzel szemben színészeket alkalmaztak, akik a félelmet és az undort vagy mimikájukkal, vagy egy felkiáltással fejezték ki.

autizmus, érzelmek

A résztvevők – 23 nő és 23 férfi, mind 18 és 45 év közöttiek – külön látták a színész arckifejezését, vagy hallották a felkiáltást, vagy egyszerre észlelték mindkettőt. Ezután minél gyorsabban meg kellett mondaniuk, hogy félelmet vagy undort vettek-e észre.

A férfiakhoz képest a nők gyorsabban felismerték az arckifejezést. Az arckifejezés és a hang kombinációját is hamarabb besorolták. Ezenkívül gyorsabban felismerték az érzelmeket, ha női színész játszotta el azokat.

A vizsgálat célja nem az volt, hogy megmutassa a nők fölényét bizonyos képességekben, hanem hogy segítse a pszichés zavarok megértését, ezek ugyanis jelentősen különböznek a férfiak és nők között – hangsúlyozta Oliver Collignon, a kutatás vezetője a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

Fontos példa erre az autizmus, amely lényegesen több férfit érint, mint nőt. Az érintetteknek igen nehezükre esik felismerniük embertársaik érzelmeit. Egy erősen vitatott elmélet szerint az autizmus nem más, mint a férfi viselkedés szélsőséges megnyilvánulása, amelynek ismérve a csekély empátia. A mostani kutatás bizonyos mértékben alátámasztja ezt az elméletet.


Forrás: MTI
2009. 10. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés