2020. Szeptember 21. hétfő
Egyesült Államokbeli adatok szerint minden századik gyereknél tapasztalható autista zavar, míg a korábbi becslések szerint ez az arány 1:150-hez volt. A növekedés hátterében több ok is állhat.

A két amerikai kormányzati tanulmány adatai által mutatott növekedés egy részére magyarázatot adhat az autizmus iránti nagyobb odafigyelés, a fogalmak szélesedése és a korai gyerekkorban történt észlelés – vélik egészségügyi kormánytisztviselők az Egyesült Államokban. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a számok mögött valódi növekedés is állhat – mondta Thomas Insel, amerikai Mentális Egészség Intézetének igazgatója.

autizmus, autista, gyerekek

Az autizmus diagnózisa különösen nehéz, mert a gyerek viselkedésén alapul – magyarázta Susan E. Levy, a philadelphiai gyerekkórház munkatársa. A szakértő emlékeztetett arra, hogy míg például a diabétesznél mérhető a vércukorszint, az autizmusnál a mai napig nem találtak olyan biológiai jellemzőt, melyet a diagnózis felállításához használhatnának.

A Pediatrics című szakfolyóirat most megjelent tanulmány 78 ezer szülő megkérdezésén alapul. A 3-17 éves gyerekek viselkedésének leírása alapján 91 gyerekből 1 autista jegyeket mutat.

A másik kormányzati vizsgálatban nyolcéves gyerekek tanulmányi és egészségügyi adatait elemezték – ez a megközelítés a szakértők szerint pontosabb megközelítést ad. Ez a tanulmány hivatalosan még nem látott napvilágot, ám az újonnan publikált eredmények hatására a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) illetékesei úgy döntöttek, közzéteszik előzetes eredményeit: az általuk végzett felmérés is nagyjából 1:100 arányt mutat az autista zavart tekintve.


Forrás: MTI
2009. 10. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés