2021. Október 22. péntek
A nyári hőségben enyhülést adó jeges tea veszélyére hívják fel a figyelmet amerikai urológusok: a frissítő ital fogyasztása elősegítheti a vesekövek képződését, főként az idősebb férfiaknál.

Veseköve bárkinek lehet, de vannak, akik hajlamosabbak rá, mint mások. Statisztikák szerint a 40 évesnél idősebb férfiaknál négyszer gyakoribb a vesekő, mint a nőknél. Utóbbiak veséjében főleg a változó kor után alakulnak ki ezek az igen fájdalmas görcsrohamot okozó elváltozások.

jeges tea, vesekő

A vesekő képződését elősegíti, ha valaki kevés folyadékot fogyaszt, ekkor ugyanis a vizelet koncentráltabbá válik, és könnyebben kicsapódnak belőle a vese által kiválasztott sók, az oxalátok. Az elegendő folyadék fogyasztására főként nyáron kell fokozottabb figyelmet fordítani, de nem mindegy, milyen italt választunk.

John Milner, a Loyola Egyetem neves veseszakértője szerint meleg időben napi hat pohárnál több jeges tea elfogyasztása jelentősen növeli a vesekő kockázatát. Az oxalát minden teában ott van, akár hideg, akár meleg, de a jeges változat veszélyesebb, mivel a meleghez képest jóval többet vagyunk belőle képesek meginni.

Mivel frissítő, nem puffasztóan szénsavas és általában nem drága ital, a jeges tea világszerte igen népszerűvé vált, Milner szerint azonban szomjúság ellen és a vízvesztés pótlására a legjobb ital a víz. „A vizet citrommal ízesíthetjük, mert abban sok a citrát, ami gátolja a vesekövek növekedését” – tette hozzá.

A vesekőképződés ellen még arra is figyelni kell, hogy keveset együnk olyan ételekből, melyek sok oxalátot tartalmaznak. Ilyen étel a sóska, a spenót vagy a rebarbara és a dió.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés