2024. Április 25. csütörtök
Azok az emberek, akik tűzforrón isszák teájukat, nagyobb eséllyel betegszenek meg torokdaganatban, mint azok, akik kicsit hagyják kihűlni italukat, állítja egy, a Bristish Medical Journal folyóiratban megjelent tanulmány.

A nyelőcsőrák különösen a dohányzással és az alkoholizmussal mutat szoros összefüggést, azonban a forró italok fogyasztása valószínűleg a torok nyálhahártyájának károsítása miatt számít rizikófaktornak. Iráni kutatók többet szerettek volna tudni erről, ezért Golestan tartományba utaztak, ahol a nyelőcsőrák előfordulása az egyik legmagasabb a világon.

tea, torokrák, nyelőcsőrák

Az ottani lakosok nagy mennyiségű forró fekete teát fogyasztanak, jellemzően több, mint egy litert fejenként naponta, miközben közülük kevesen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. A Teheráni Orvostudományi Egyetem Bélbetegségeket Kutató Központjának munkatársa, Reza Malekzadeh kollégáival 300 olyan embert vizsgált, akiknél torokdaganatot diagnosztizáltak, a kontrollcsoportot 571, szintén a régióban élő egészséges ember alkotta.

Azok, akik forró (65-69°C-os) teát fogyasztottak, kétszer akkora eséllyel betegedtek meg torokdaganatban, mint azok, akik meleg vagy langyos (65°C vagy alacsonyabb hőmérsékletű) teát ittak. A nagyon forró (70°C vagy afeletti) tea fogyasztása nyolcszorosára emelte a kockázatot a meleg vagy langyos teát ivókéhoz képest.

A cikkhez írt szerkesztőségi kommentár szerint a vizsgálat megerősítette azt a bizonyítékot, hogy az égetően forró italok károsítják a torok nyálkahártyáját és ez daganat kialakulásához vezet, azonban ennek módja nem tisztázott. Emellett pánikra semmi ok, mivel a legtöbb ember melegen issza a teáját. Korábbi, Nagy-Britanniában végzett kutatások azt mutatták, hogy a legtöbben átlagosan 56-60°c-on szeretik inni a teájukat. Azt javasolják, hogy a teaszeretők legalább négy percet várjanak, mielőtt isznak a frissen forrázott italból.


Forrás: Medipress
2009. 03. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés